Verliezen door dumpprijzen

Suikeroorlog Mexico en VS bedreigt handelsrelatie

29 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Amerikaanse suikerindustrie jammert over de toenemende concurrentie uit Mexico en stelt dat een verdubbeling van de Mexicaanse export tot de ineenstorting van de beurskoers van suiker leidde. Dat meldt The Bellingham Herald

Volgens de Amerikaanse suikerindustrie wordt zij dit jaar geconfronteerd met verliezen tot 1 miljard dollar doordat Mexicaanse producten suiker tegen dumpprijzen op de markt brengen. ‘We zijn veel efficiënter dan de Mexicaanse suikerindustrie, maar we verliezen marktaandeel als gevolg van Mexico"s roofzuchtige handelspraktijken’, aldus een woordvoerder. 

‘De politieke invloed van de Amerikaanse suikerindustrie is groot. Hoewel zij slechts 4 procent van de Amerikaanse landbouw uitmaken, is de industrie wat betreft politieke bijdragen goed voor een derde.’ De regering overweegt nu een formeel onderzoek naar de uitvoer die kan leiden tot nieuwe invoerrechten op Mexicaanse suiker en een einde aan de dumppraktijken. Bovendien leidt dat tot een breder handelsgeschil over zoetstoffen die van invloed kunnen zijn op andere Amerikaanse industrieën. 

Mexico ontkent dat zij suiker op de Amerikaanse markt dumpt. De laatste beperking op Mexicaanse suiker werd in 2008 opgeheven waarna het land het recht heeft om zonder quota of tarieven suiker exporteren naar de Verenigde Staten. Sindsdien groeide het suikerareaal in Mexico tot 66 procent, terwijl het totale suikerareaal in de VS met 11 procent daalde. 

Mexico verscheepte in 2011 zo’n 1,5 miljoen ton suiker naar de Amerikaanse markt. Vorig jaar behaalde het land een volume van 2.3 miljoen ton en dit jaar is het hard op weg naar 2,5 miljoen ton. De Amerikanen stellen Mexico verantwoordelijk voor de ineenstorting van hun markt en beweren dat ze hard moeten werken om te overleven onder deze omstandigheden. 

Mexico krijgt steun van Amerikaanse snoepfabrikanten en maïstelers die vrezen dat de kwestie een breder handelsconflict kan veroorzaken. Terwijl Mexico suiker exporteerde naar de Amerikaanse markten, ging er een recordhoeveelheid in de VS gemaakte fructose maïssiroop terug. Economen volgen de ontwikkelingen op de voet, omdat het gemakkelijk kan overslaan naar andere sectoren met alle economische gevolgen van dien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden