Helft graanoogst verloren

Spaanse boeren smeken om regen

9 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Spaanse agrarische sector koerst af op een extreem harde zomer, dit als gevolg van een zeer droog en warm voorjaar. Regen is hard nodig om in elk geval de zaken voor veehouders iets makkelijker te maken. Bij graan lijkt al de helft van het gewas verloren.

Grote delen van Spanje kampen met een uitzonderlijk droog voorjaar. Meer dan 300.000 hectare graan in de noordwestelijke regio Castilla y León dreigt verloren te gaan als het deze maand niet meer gaat regenen. Dat meldt de Spaanse website Agroinformacion.com. Volgens het samenwerkingsverband van boerenorganisaties Upa en Coag halen boeren het graan van het land voor veevoer omdat de kwaliteit te slecht is voor ander gebruik.

In Spanje hebben de boeren af te rekenen met een uitzonderlijk droog voorjaar. Landbouworganisaties Upa en Coag vrezen dat de aanhoudende droogte en de hoge temperaturen duizenden hectare tarwe in het zuiden van Castilla y León zal vernietigen. En ook in andere Spaanse regio’s manifesteren de effecten van het extreem droge en warme voorjaar zich steeds nadrukkelijker.

De boerenorganisatie Asaja verwacht in de noordelijke provincie Huesca een oogst van 582.000 ton wintergraan, tegen 1,03 miljoen ton vorig jaar. Dat betekent een opbrengstverlies tussen de 80 en 100 miljoen euro. Ook de productie van Spaanse zonnebloemen, wijndruiven en olijven staat onder druk. Voor de veehouderij dreigt dan weer een tekort aan gras.

De Valenciaanse veehouders vroegen intussen al aan de overheid om een onafhankelijke commissie op te richten die zich bezighoudt met het in kaart brengen van de hoeveelheid neerslag en de beschikbare watervoorraden. "De situatie waarin we ons vandaag bevinden is uitzonderlijk", aldus Ramón Mampel van de Catalaanse boerenorganisatie Unió de Llauradors. "Daarom moeten we zo efficiënt omgaan met het water als we kunnen, want het belooft een harde zomer te worden."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden