2,5 miljoen ton meer

EU neemt koppositie over van VS bij graanexport

18 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness

Europa heeft voor het eerst de historische voorsprong van de Verenigde Staten bij de export van tarwe teniet gedaan en exporteert naar verwachting dit jaar flink meer graan. Dat valt te lezen in het laatste rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Momenteel heeft de EU 28 miljoen ton tarwe geëxporteerd terwijl dat voor de Verenigde Staten 25,5 miljoen is.

De USDA verwacht dat seizoen 2013/2014 voor Europa zal worden afgesloten met een totale tarwe export van 30 miljoen ton. Voor het eigen land heeft de USDA hun prognose naar beneden bijgesteld. De export ligt 4,7 miljoen ton lager ten opzichte van vorig jaar. Bij de laatste schatting lag de EU al 1,2 miljoen ton voor op de USA maar die voorsprong lijkt nu verder vergroot te zijn tot 2,5 miljoen ton.

Reden voor de dalende exportcijfers is de lage voorraad aan het einde van de campagne. Voor de huidige tarweoogst wordt ook minder opbrengst verwacht. USDA schrijft dat die met 8,8 procent zal dalen, ten opzichte van 2013, tot 52,8 miljoen ton.

In Europa wordt juist een zeer goede oogst verwacht, die voor hoge exportcijfers zal zorgen. USDA schat dat de EU dit jaar 146,3 miljoen ton tarwe zal oogsten. Daarmee komt de oogst 2,9 miljoen ton hoger uit dan verleden jaar, ofwel zo’n 2 procent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Brussel is eruit met regels voor graan uit Oekraïne

Analyse Granen & Grondstof

Nat weer komt Europese tarwe niet ten goede

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blijft verrassen op de tarwemarkt

Marktupdate Granen

Tarwe laat op meerdere fronten herstel zien

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden