Om aan de toenemende vraag naar niet genetisch gemodificeerd voedsel tegemoet te komen, heeft Cargill een volledig gmo-vrije sojaolie ontwikkeld. Het product wordt gemaakt in een fabriek van Cargill in het Amerikaanse Iowa, maar het bedrijf wil de olie uiteindelijk op industriële schaal gaan produceren.
‘Ondanks de vele voordelen van biotechnologie, neemt de vraag van consumenten naar producten die gemaakt zijn van niet gemodificeerde ingrediënten, toe. Dit levert kansen en uitdagingen op voor grondstofproducenten’, zegt Ethan Theis, commercieel directeur van de ingrediënten afdeling van Cargill.
Met de gmo-vrije sojaolie wil Cargill inspelen op de groeiende vraag van consumenten. De voorraden zijn echter beperkt. De reden hiervoor is dat het produceren van gmo-vrije sojaolie een ingewikkeld proces is. Naast een constante stroom sojabonen moet worden voorkomen dat tijdens de oogst, transport, opslag, verwerking en zuivering de sojabonen en de –olie wordt gemengd met gemodificeerde producten.
Volgens Theis heeft één voedingsmiddelenfabrikant al een significant volume van de gmo-vrije olie gekocht. Hoeveel sojaolie er beschikbaar is en hoeveel Cargill produceert is niet bekeend. Wel geeft het bedrijf aan de sojaolie op industriële schaal te willen gaan produceren.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.