Manitoba en Saskatchewan

Canadezen zien hun gewassen wegspoelen

1 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Canadese akkerbouwers hebben dit jaar al een moeizaam voorjaar achter de rug. Het bleef erg lang nat en koud, waardoor de gewassen veel later dan normaal de grond in gingen. Momenteel worden de provincies Saskatchewan en Manitoba geteisterd door hevige regenval, die veel pas gezaaide percelen de genadeklap geven.

Hoe groot de totale schade bedraagt is nog onbekend. Vele hectares zijn weggespoeld waardoor er totaal geen gewas zal groeien, of een zwaar beschadigd gewas. Dat meldt de website Agcanada. Afgelopen weekend werd de noodtoestand afgekondigd in 24 plaatsen in Manitoba en 16 in Saskatchewan. Zware regenval en windstoten hebben hiervoor gezorgd. Het zuidwesten van Manitoba had te maken met 75 tot 144 millimeter water. Sommige delen van Saskatchewan hebben zelfs met 200 millimeter te maken. Het zuidoosten van deze provincie heeft met de grootste problemen te kampen.

Volgens Norm Hall, president van de Agricultural Producers Association of Saskatchewan, hebben de boeren hun zorgen vooral bij de families en hun huizen liggen, en niet bij de gewassen. Vanwege overstromingen moeten veel mensen in veiligheid worden gebracht. De regen heeft veel schade toegebracht aan wegen en huizen.

Ook in gebieden waar geen storm woedde is de regenval een probleem. Zo kunnen koeien niet naar buiten om te grazen, wordt het transport over de weg bemoeilijkt en is het onmogelijk onkruidbespuitingen uit te voeren.

Saskatchewan is goed voor een derde van de totale Canadese agro-export en beslaat 40 procent van het totale areaal landbouwgrond in Canada. 13 miljoen hectare, van totaal 24 miljoen hectare, wordt beteeld met akkerbouwgewassen. 87 procent van de harde tarwe is afkomstig uit de provincie, net als 50 procent van de totale productie van koolzaad. Manitoba produceerde het afgelopen jaar 37,5 miljoen ton tarwe, 18 miljoen ton koolzaad en 14,2 miljoen ton korrelmaïs. Dit zijn de drie grootste gewassen in deze provincie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden