Speelt in op trend

Miljardendeal ADM voor Zwitserse smaakmaker

7 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Grondstoffengigant Archer Daniels Midland (ADM) heeft het Zwitserse voedingsconcern WILD Flavors overgenomen voor circa 2,3 miljard euro. WILD Flavors produceert smaakstoffen en ingrediënten voor voedings- en drankenindustrie. Dat doet ADM letterlijk en figuurlijk niet voor niets, want volgens het Amerikaanse concern zijn ’natuurlijke smaken en ingrediënten de grootste en snelst groeiende consumententrend in zowel de gangbare als de groeimarkten’.

Volgens Particia Woertz, de topvrouw van ADM, is WILD Flavors de mondiale marktleider in natuurlijke smaaktoevoegingen in de voedsel- en drankenindustrie. WILD Flavors verwacht dit jaar een omzet te behalen van 1 miljard euro en heeft wereldwijd meer dan 3.000 klanten. Het bedrijf levert onder meer smaken en ingrediënten als zoetstoffen, oliën, natuurlijke kleurstoffen en concentraten en mixen voor sappen. In Amsterdam heeft het bedrijf een sapfabriek.

Met de soortgelijke activiteiten van ADM erbij, verwacht het Amerikaanse bedrijf dit jaar een omzet te realiseren van ruim 1,8 miljard euro. Volgens Woertz passen de activiteiten van het smaakbedrijf goed bij ADM. ‚’Het past bij onze strategie voor de lange termijn door meer variatie aan te brengen in de gewassen die wij verwerken en te groeien met een gevarieerder product portfolio.’ Bovendien past de investering volgens haar goed in het beleid van ADM om minder afhankelijk te worden van activiteiten waarvan de winst flink kan fluctueren. Volgens Woertz kan na de overname door efficiency en synergievoordelen zo’n 100 miljoen euro in drie jaar worden bespaard.

ADM nam vorige maand al de resterende 20 procent van de aandelen over in het grondstoffenhandelshuis Toepfer International.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden