Dalende verkoopprijzen

Tiense Suikerraffinaderij draait weer een topjaar

22 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Belgische markleider De Tiense Suikerraffinaderij heeft naar eigen zeggen weer een topjaar achter de rug. Boekjaar 2013-2014 werd afgesloten met een bedrijfswinst van 95,8 miljoen euro tegenover 122 miljoen vorig jaar. Dat meldt de fabriek in haar jaarverslag

De negatieve evolutie van min 26.2 miljoen euro is een gevolg van dalende verkoopprijzen na 1 oktober 2013, gecombineerd met een lager volume quotum en non-quotum verkopen. Het boekjaar eindigt met een nette financieel inkomen van 16.1 miljoen euro tegenover 75.1 miljoen vorig jaar. In 2013/14 werden dividenden ontvangen voor een bedrag van 23.1 miljoen euro. Vorig jaar ging dat om een bedrag van 63.2 miljoen euro. 

Bij neutralisatie van het effect van de dividenden, wordt het netto financiële resultaat van 11.9 miljoen euro voor het afgelopen boekjaar tegenover een positief financieel resultaat van 11.9 miljoen euro voorheen. Dit kan worden verklaard door een gerealiseerde meerwaarde van 24.5 miljoen euro op de verkoop van een financieel instrument in het vorig boekjaar. Dit boekjaar werd een uitzonderlijke opbrengst gerealiseerd van 0,39 miljoen euro. 

De Tiense Suikerraffinaderi, sinds 1989 onderdeel van de Südzucker Groep, produceert suiker voor de industrie (voornamelijk bulksuiker) en voor alledaagse consumptie (bloemsuiker, cassonade etc.). Jaarlijks produceert de TS tussen de 500 en 600.000 ton bietsuiker. 90 Procent van deze suiker is bestemd voor de industriële markt, 10 procent voor de retailmarkt. De groep mag van de EU volgens het quotum 486.235 ton suiker per jaar verkopen op de Europese markt. Het suikeroverschot wordt buiten de EU geëxporteerd en wordt gebruikt voor non-foodtoepassingen in Belgie en Europa waaronder voor farmaceutische bedrijven, bio-ethanolproducten etc.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden