Nieuwe betalingstermijn

Oerlemans Foods rommelt met conservencontracten

29 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Alle boeren die voor Oerlemans Foods conservengewassen telen hebben recent een brief ontvangen waarin staat vermeld dat het bedrijf met terugwerkende kracht een contractwijziging uitvoert. Zo wordt de betalingstermijn verruimd en verliezen telers het eigendomsvoorbehoud. LTO roept telers op de contracten niet te tekenen.

De contractwijziging geldt voor alle telers van Oerlemans Foods, die onder andere erwten sperziebonen, tuinbonen, spinazie en andere diepvriesproducten telen in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. Met terugwerkende kracht wijzigt Oerlemans Foods de contracten, zo valt in een brief te lezen die telers afgelopen week ontvingen.

Uit de onduidelijke brief valt op te maken dat het bedrijf de betalingstermijn van 60 dagen met nog eens twee weken verruimd. Wordt te laat betaald, dan geldt de wettelijke rente. Ook moeten zij loslaten van het eigendomsvoorbehoud. Dit houdt in dat het product tussen oogsten en de betaling niet langer eigendom van de teler is.

LTO staat buiten de kwestie maar adviseert hun leden om het contract niet te tekenen. Volgens juristen heeft dat geen negatief effect voor de positie van de telers. ‘Deze contractwijziging ligt niet binnen de afspraken die zijn opgesteld met brancheorganisatie Vigef’, zegt Jan Roefs, voorzitter van de LTO-werkgroep Industriegroenten. Tevens wordt betreurd dat de telers in zo’n drukke periode een dergelijke brief op de mat krijgen, terwijl de oogst van conserven en het graan in volle gang is. Bovendien is de wijziging eenzijdig en zijn er geen voordelen voor de teler.

Afgelopen maart werd Oerlemans Foods verkocht aan investeringsmaatschappij H2 Equity. Dat bedrijf beheert een portefeuille van ongeveer 500 miljoen euro. Het bezit momenteel 16 bedrijven, die samen een omzet van 2,5 miljard euro hebben. Oerlemans Foods heeft een omzet van ongeveer 135 miljoen euro. De hoofdvestiging staat in Venlo, met een tweede locatie in Polen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
basje 29 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10855161/Oerlemans-Foods-rommelt-met-conservencontracten]Oerlemans Foods rommelt met conservencontracten[/url]
We zijn ondertussen de bank boeren voor oerlemans geworden en dat is verkeerd
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden