Resistentie opgebouwd

GMO-maïs legt het in Brazilië af tegen insecten

30 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Braziliaanse akerbouwers komen er tot hun schrik achter dat genetisch gemanipuleerde (GMO) maïs niet langer voldoende is om insectenschade te voorkomen. De productiekosten nemen daarmee toe, doordat er ook geïnvesteerd moet worden in insecticide, zo meldt Reuters.

De telers willen dat de vier producenten van zogenaamde BT-maïs ze schadeloos gaan stellen voor het gebruik van chemische middelen. Dat laat Ricardo Tomczyk, hoofd van de Aprosoja lobby in Mato Grosso, weten.

"De insecten zouden dood moeten gaan als ze van de maïs eten, maar dat gebeurde dit jaar niet en er moest gemiddeld 54 dollar per hectare worden uitgegeven aan middelen in een tijd dat maïsprijzen verschrikkelijk zijn."

Op grote schaal gewassen telen in de tropen is altijd een uitdaging geweest, maar nu is de Braziliaanse regering bezorgd dat door het herhaaldelijk planten van dezelfde gewassen de agrarische supermacht kwetsbaar is geworden voor plagen.

In de VS klinken ookal dezelfde waarschuwingen wat betreft gmo-maïs. Zo troffen onderzoekers in Iowa behoorlijk wat schade aan in gmo-maïs veroorzaakt door de maïswortelboorder. 

Zaadbedrijven claimen echter dat ze telers gewaarschuwd hebben een deel van het areaal met traditioneel zaad in te zaaien om resistentie te voorkomen. De betrokken bedrijven zijn Dow Agrosciences, DuPont, Monsanto en Syngenta.

In tegenreactie hierop laten akkerbouwers weten dat er amper gmo-vrije zaden beschikbaar zijn. Ook wordt er gezegd dat de bedrijven geen duidelijke instructies gegeven hebben. "Het is jammer dat ze de boeren beschuldigen."

Brazilië is bezig met de oogst van de tweede jaarlijkse maïsoogst en verwacht 78 miljoen ton te produceren. Iets minder dan een jaar terug. De binnenlandse prijzen daalden recent naar het laagste punt in vier jaar tijd. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden