Nieuw stikstofnorm

Gerst op kleigrond profiteert van stikstof

5 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

Vanaf volgend jaar mogen telers van brouwgerst op kleigrond 30 kg meer stikstof per hectare toedienen. Dat werd gisteren bekend gemaakt in de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet, die werd gepubliceerd in de Staatscourant. Uit onderzoek is gebleken dat de huidige norm van 80 kg te laag is. Telers komen alleen in aanmerking wanneer zij gemiddeld meer dan 7 ton per hectare oogsten.

De zogenaamde opbrengstafhankelijk verhoging gaat vanaf volgend jaar in werking en geldt alleen voor kleigronden. De huidige norm van 80 kg stikstof per hectare wordt verruimd naar 100 kg per hectare. Onderzoek van PPO heeft uitgewezen dat er geen verhoogd risico is voor extra uitspoeling. De plant gebruikt namelijk alle stikstof voor de groei.

Stichting Nibem, waarin bierbrouwers, mouters, telers, handelaren en kwekers zijn vertegenwoordigd, is blij met de wetswijziging. ‘De verhoogde stikstofnorm zorgt niet alleen voor een hogere opbrengst maar ook voor een hoger eiwitgehalte. Hierdoor kan hopelijk een hogere kwaliteit brouwgerst worden behaald’, zo laat Nibem weten.

Volgens Ruud Timmer van PPO heeft het strooien van extra stikstof veel voordelen: ‘Wel moet worden gelet op de stevigheid van het gewas. Niet langer is het aan te raden dat de gehele N-gift in één keer wordt gegeven tijdens het zaaien, maar verdeeld in twee giften. De tweede vindt plaats wanneer het gewas in de aar staat. Dat voorkomt legeren en zorgt ervoor dat het eiwitgehalte sterk wordt verhoogd.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden