Wintergerst grootste groeier

Engels graanareaal groeit met 19 procent

18 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

Naar verwachting groeit het areaal granen in Engeland dit jaar met 19 procent, tot 1,8 miljoen hectare. Dat heeft de HGCA (Home Grown Cereals Authority) bekend gemaakt. Het goede weer dit voorjaar heeft ervoor gezorgd dat boeren meer zomergranen hebben gezaaid. Wintergerst is de grootste groeier, terwijl het areaal zomergerst juist flink daalde.

Eerder dit jaar verwachtte de HGCA nog dat het areaal met 14 procent zou stijgen. Daar komt nu nog 5 procent bovenop. De 1,8 miljoen hectare Engels graan lijkt dit jaar tevens op een recordopbrengst af te stevenen. Vooral de wintertarwe levert flink meer kilo’s op. In Groot-Brittannië is de graanoogst nog volop bezig, zodat het moeilijk is harde conclusies te trekken. Uit de proeven van HGCA blijkt dat de gemiddelde opbrengst daar dit jaar 11,88 ton per hectare bedraagt. Het vijfjarig gemiddelde ligt op 9,84 ton per hectare.

Volgens HGCA ligt de verhouding zomer- en wintergraan dit jaar weer op zijn gemiddelde. Een jaar eerder werd nog flink minder wintertarwe uitgezaaid omdat de herfst erg nat was. De herfst van 2013 was echter goed, net als de weersomstandigheden dit voorjaar. Hierdoor wordt op meer percelen tarwe verbouwd, waar eerder helemaal geen gewas groeide.

Ondanks de goede omstandigheden dit voorjaar is het aantal hectares zomergerst juist gedaald. Er is maar liefst 40 procent minder gezaaid. Dit zou betekenen dat de groei vooral bij zomertarwe ligt. Het areaal bedraagt dit jaar 343.000 hectare. Dat is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat vorig seizoen bovengemiddeld veel zomergerst is gezaaid als gevolg van de natte herfst en winter. Het areaal wintergerst is met 42 procent juist flink gestegen, tot 366.000 hectare. Het areaal koolzaad daalde met 6 procent, tot 634.000 hectare.

Voor volgend jaar zal er waarschijnlijk een flinke verschuiving plaatsvinden in het Engelse areaal granen. Dit heef te maken met het nieuwe GLB, die akkerbouwers verplicht minimaal drie gewassen te telen. Veel graantelers in Groot-Brittannië houden nu nog vast aan een rotatie van wintertarwe en winterkoolzaad. Ook de lage prijzen voor tarwe en koolzaad kunnen aan een areaalwijziging bijdragen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Brussel is eruit met regels voor graan uit Oekraïne

Analyse Granen & Grondstof

Nat weer komt Europese tarwe niet ten goede

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blijft verrassen op de tarwemarkt

Marktupdate Granen

Tarwe laat op meerdere fronten herstel zien

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden