Kwart meer geoogst

Russische graanoogst verloopt voorspoedig

19 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

De graanoogst in Rusland loopt dit seizoen zeer voorspoedig. Inmiddels hebben de boeren 62,1 miljoen ton graan in de schuur liggen. Dat is een kwart meer ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Toch is de graanoogst nog niet op de helft. Inmiddels is 42 procent geoogst, wat goed is voor ruim 19 miljoen hectare. Die cijfers publiceerde het Russische ministerie van landbouw afgelopen week.

De cijfers wijken in werkelijkheid niet eens zoveel af van die in 2013. Toen was op 14 augustus 18,7 miljoen hectare geoogst. Een jaar later ligt dat niveau op 19,6 miljoen hectare. Dat is 42 procent van het totale areaal granen. Echter, daar is waarschijnlijk ook korrelmaïs in meegenomen. Het volume geoogste granen, dat 25 procent hoger ligt dit jaar, is dus voornamelijk te danken aan een hoge opbrengst.

De gemiddelde graan opbrengst in Rusland ligt momenteel op 3,17 ton per hectare. Een jaar eerder was dat nog 2,64 ton per hectare. Die opbrengst werd overigens al bovengemiddeld genoemd. In totaal hoopt Rusland dit jaar meer dan 100 miljoen ton granen te produceren. Vorig jaar strandde de teller op 92 miljoen ton.

De totale graanproductie profiteert dit jaar ook van de annexatie van het gebied De Krim. Het schiereiland is goed voor een totale graanproductie van 1,2 miljoen ton. Op 14 augustus j.l. was de oogst daar voor 96 procent afgerond. Hun product verdwijnt dit jaar volledig naar Rusland. De Oekraïne oogstte tot op heden zelf 43,8 miljoen ton tarwe, 12 miljoen ton gerst en 506.000 ton koolzaad.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden