Teler niet doordrongen

Beste bietenoogst ooit dwingt tot areaalcorrectie

9 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Dinsdag zijn de suikerfabrieken in Dinteloord en Vierverlaten goed opgestart voor de suikercampagne van 2014. Het beloofd een topopbrengst te worden, maar door de grote hoeveelheid surplussuiker moeten veel telers hun areaal voor 2015 verkleinen. En daarvan is nog niet iedereen doordrongen. 

De eerste indruk is een topopbrengst. Suiker Unie rekent op een totale hoeveelheid van ruim 6,5 miljoen ton bieten bij een kleine 15 ton suiker per hectare. ‘Het echt een goede oogst’, laat Arno Huijsmans, manager agrarische dienst, weten. ‘De beste ooit.’ Ook in de rest van Europa worden hoge opbrengsten verwacht, maar in andere landen komt oogst 2014 in de top drie, stelt hij. ‘In Nederland waren de omstandigheden dit seizoen ideaal. Daarbij maken telers gebruik van hoog productieve rassen met resistente eigenschappen en weten ze het blad gezond te houden.’ Dat heeft ertoe geleid dat er waarschijnlijk gemiddeld 87 ton per hectare en 17 procent wordt gehaald.

Gevolg van de goede oogst is een groot aanbod van surplussuiker. ‘Ondanks dat Suiker Unie meer surplussuiker heeft verkocht dan andere jaren, moet er toch een deel worden doorgeschoven naar volgend jaar.’ Een areaal van 75.000 hectare en suikeropbrengst van 15 ton per hectare betekent een oogst van 1,1 miljoen ton suiker. Dat is ruim 10 procent meer dan de geplande hoeveelheid. ‘Voor telers zijn de doorgeschoven surplusbieten de eerste quotumbieten van 2015. Dat betekent dat zij volgend jaar minder kunnen uitzaaien.’ Bij de bestelling van bietenzaad voor volgend jaar lijkt echter niet iedereen daarvan doordrongen. ‘Natuurlijk melden we dit al meerdere jaren, maar elk jaar viel het mee. Maar met deze grote oogst is een areaalcorrectie naar beneden echt nodig.’ 

Het ruime aanbod is voor de prijsontwikkeling echter niet gunstig. Op de wereldmarkt ontwikkelt de suikerprijs zich nadelig. Export naar deze markt zal volgens Suiker Unie dan ook tegen lagere prijzen plaatsvinden dan afgelopen jaren.
De laatste campagne dag is gepland op 18 januari. Om de campagne niet nog langer te laten duren worden bieten uit Zuid-Limburg in het Duitse Jülich verwerkt. Bieten uit een deel van Noord-Limburg en de Achterhoek gaan naar Appeldoorn, Duitsland. ‘Het scheelt circa 140 km dat de bieten minder op de weg zijn’, weet Huijsmans. Woensdag een vervolg over bietencampagne 2014.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden