17 procent bijna aangetikt

Suikergehalte stijgt, tarrapercentage daalt

23 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Na de tweede campagneweek van de suikerbietenoogst blijven de suikergehaltes zeer goed. Ondertussen zijn de tarrapercentages verder gedaald vanwege het aanhoudend goede weer. In Groningen en Oostelijk Flevoland worden inmiddels suikerpercentages van bijna 17 procent behaald. In de praktijk worden echter al gehaltes van 18 procent genoemd. Op veel kleigronden ligt het tarra ondertussen op ruim 4 procent.

Na de eerste campagneweek lag het gemiddelde suikerpercentage op 16,3 procent. In een week tijd steeg die met 0,2 procent. Het tarra gehalte daalde van gemiddeld 6,8 naar 5,1 procent en het WIN getal steeg licht, van 90,8 naar 90,9. Vorig jaar lag het gemiddelde suikerpercentage op dit moment rond 16,1 procent en de tarra op 9,8 procent. Dat valt te lezen in de Bietenstatistiek van Cosun.

Na de eerste campagneweek gingen het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee, Groningen en Oostelijk- en Zuidelijk-Flevoland aan kop met suikerpercentages van ruim 16 procent. Na de tweede campagneweek hebben deze regio’s hun voorsprong behouden en de gehaltes nog verder zien stijgen. Zowel op de Groningse veen als kleigrond en in Oostelijk Flevoland zijn afgelopen week partijen geoogst met 16,9 procent suiker.

In het zuiden van Limburg, de Bommelerwaard en de Betuwe ligt het suikerpercentage momenteel het laagste. Daar werd afgelopen week 15,4 en 15,5 procent genoteerd. In Midden-Limburg wordt met de laagste tarra gerooid. Het tarra gehalte ligt daar op zo’n 4 procent. In de overige gebieden van Groningen is dat met 7,3 procent het hoogste. Toch is ook dat gehalte relatief laat, gezien de gemiddeld 10 procent die vorig jaar werd behaald rond deze tijd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden