Effecten ban onderschat

Britse koolzaadtelers mogen neonics gebruiken

29 September 2014

Koolzaadtelers in Groot-Brittannië met aanzienlijke schade door de koolzaadaardvlo krijgen noodtoestemming om het neonicotinoide gewasbeschermingsmiddel Insyt in het najaar te gebruiken om hun wintergewas tegen verdere schade te beschermen. Voor andere boeren is het te laat; die zagen een verlies oplopend tot bijna 50 procent van het koolzaadareaal, zo staat op de site van de National Farmers Union (NFU). 

Defra, het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Landbouw, heeft twee neonicotinoïdenmiddelen goed gekeurd voor gebruik in de herfst om telers te helpen die worstelen met hun koolzaadgewas. Het gaat om Biscaya van Bayer en InSyst, gemaakt door Certis Europe; deze middelen waren sinds juli in afwachting van goedkeuring. Volgens de boerenorganisatie NFU toont de schade veroorzaakt door de koolzaadaardvlo aan dat de beleidsmarkers op grote schaal de effecten van de beperking op neonicotinoïden hebben onderschat. Voor de boeren is het extra wrang, omdat de omstandigheden dit jaar ideaal waren voor een grote oogst. In plaats daarvan is de situatie dusdanig dat in sommige gebieden vergelijkingen worden getrokken met de Bijbelse plagen. Veel boeren hadden het niet zo erg verwacht. 

De NFU vreest dat een groot percentage van de koolzaadvelden, het gewas is goed voor 15,7 procent van de Britse akkers, wordt bedreigd door iets dat voorheen door neonicotinoïden onder controle werd gehouden. ‘In 2013 werd bijna 1,8 miljoen hectare koolzaad ingezaaid en zonder de cruciale actieve bestanddelen in gewasbeschermingsmiddelen zal het koolzaadareaal dalen.’ Dat heeft gevolgen voor de economie, zo schrijft de unie. ‘Het derde meest aangeplante gewas wordt voor een groot deel naar Europa geëxporteerd. Koolzaadolie wordt gebruikt voor biodiesel, bakolie, veevoeder en zelfs industriële plastic. Een daling van de productie heeft ongetwijfeld een verontrustend negatief effect op de bredere economie. Ironisch genoeg is koolzaad een uitermate belangrijk gewas voor bestuivers zoals bijen. Het overvloedige, vroege aanbod van stuifmeel helpt het creëren van een gevarieerd habitat. Omgekeerd zijn bijen essentieel om de telers te helpen hun gewassen te bestuiven. Maar met plagen die de oppervlakte koolzaad bedreigen, is het waarschijnlijk dat telers hun areaal verlagen of voor een alternatief gewas kiezen.’ 

Met de beperkingen op de gerichte en precieze zaadbehandeling met neonicotinoïden, zijn telers teruggeworpen op oude en minder effectieve manieren om de plagen onder controle te houden. Onderzoek van Rothamsted Research heeft aangetoond dat 60 procent van de geteste aardvlooien resistentiegenen tegen pyrethroïde dragen. Dat is de spray die de boeren gebruiken nu de neonicotinoïden zaadbehandeling ontbreekt.
De NFU roept beleidsmakers op het punt snel te bespreken en de bewijzen van de schadelijke effecten van de beperkingen te bestuderen, want boeren moeten toegang hebben tot alle beschikbare instrumenten om gelijke tred te houden met de groeiende vraag naar voedsel.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Koolzaadmarkt kent geen plafond

Nieuws Granen & grondstof

Koolzaadmarkt kent geen plafond

Canadese koolzaadoogst weegt zwaar op de prijs

Analyse Koolzaad

Canadese koolzaadoogst weegt zwaar op de prijs

Na prijsdip krabbelt koolzaadprijs langzaam op

Inside Granen

Na prijsdip krabbelt koolzaadprijs langzaam op

Welke middelen verdwijnen in 2022 uit de kast?

Analyse Gewasbescherming

Welke middelen verdwijnen in 2022 uit de kast?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief