Effecten ban onderschat

Britse koolzaadtelers mogen neonics gebruiken

29 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Koolzaadtelers in Groot-Brittannië met aanzienlijke schade door de koolzaadaardvlo krijgen noodtoestemming om het neonicotinoide gewasbeschermingsmiddel Insyt in het najaar te gebruiken om hun wintergewas tegen verdere schade te beschermen. Voor andere boeren is het te laat; die zagen een verlies oplopend tot bijna 50 procent van het koolzaadareaal, zo staat op de site van de National Farmers Union (NFU). 

Defra, het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Landbouw, heeft twee neonicotinoïdenmiddelen goed gekeurd voor gebruik in de herfst om telers te helpen die worstelen met hun koolzaadgewas. Het gaat om Biscaya van Bayer en InSyst, gemaakt door Certis Europe; deze middelen waren sinds juli in afwachting van goedkeuring. Volgens de boerenorganisatie NFU toont de schade veroorzaakt door de koolzaadaardvlo aan dat de beleidsmarkers op grote schaal de effecten van de beperking op neonicotinoïden hebben onderschat. Voor de boeren is het extra wrang, omdat de omstandigheden dit jaar ideaal waren voor een grote oogst. In plaats daarvan is de situatie dusdanig dat in sommige gebieden vergelijkingen worden getrokken met de Bijbelse plagen. Veel boeren hadden het niet zo erg verwacht. 

De NFU vreest dat een groot percentage van de koolzaadvelden, het gewas is goed voor 15,7 procent van de Britse akkers, wordt bedreigd door iets dat voorheen door neonicotinoïden onder controle werd gehouden. ‘In 2013 werd bijna 1,8 miljoen hectare koolzaad ingezaaid en zonder de cruciale actieve bestanddelen in gewasbeschermingsmiddelen zal het koolzaadareaal dalen.’ Dat heeft gevolgen voor de economie, zo schrijft de unie. ‘Het derde meest aangeplante gewas wordt voor een groot deel naar Europa geëxporteerd. Koolzaadolie wordt gebruikt voor biodiesel, bakolie, veevoeder en zelfs industriële plastic. Een daling van de productie heeft ongetwijfeld een verontrustend negatief effect op de bredere economie. Ironisch genoeg is koolzaad een uitermate belangrijk gewas voor bestuivers zoals bijen. Het overvloedige, vroege aanbod van stuifmeel helpt het creëren van een gevarieerd habitat. Omgekeerd zijn bijen essentieel om de telers te helpen hun gewassen te bestuiven. Maar met plagen die de oppervlakte koolzaad bedreigen, is het waarschijnlijk dat telers hun areaal verlagen of voor een alternatief gewas kiezen.’ 

Met de beperkingen op de gerichte en precieze zaadbehandeling met neonicotinoïden, zijn telers teruggeworpen op oude en minder effectieve manieren om de plagen onder controle te houden. Onderzoek van Rothamsted Research heeft aangetoond dat 60 procent van de geteste aardvlooien resistentiegenen tegen pyrethroïde dragen. Dat is de spray die de boeren gebruiken nu de neonicotinoïden zaadbehandeling ontbreekt.
De NFU roept beleidsmakers op het punt snel te bespreken en de bewijzen van de schadelijke effecten van de beperkingen te bestuderen, want boeren moeten toegang hebben tot alle beschikbare instrumenten om gelijke tred te houden met de groeiende vraag naar voedsel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden