Verwerking op schema

Suikergehalte blijkt steken door warm weer

23 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Door de gunstige oogstomstandigheden is er vorige week een ferme slag gemaakt met bietenrooien. Toch stokt nu de ontwikkeling van het suikergehalte, zo blijkt uit gegevens van Suiker Unie.

Afgelopen dinsdag viel er op veel plaatsen in Nederland wel veel regen, maar de voorraad bij de telers is ruimschoots voldoende om de fabrieken van grondstof te voorzien. De komende weken zullen er meer en meer bieten op voorraad worden gerooid. Cosun wijst erop dat het belangrijk is om een goede ligplaats en een goede vorm van de bietenhoop te kiezen. Bij relatief hoge buitentemperatuur, zoals nu het geval kan zijn, is ventilatie in de hoop nodig om oplopen van de temperatuur te voorkomen. Een dakvormige hoop die niet te hoog is (2,5 m), is volgens de coöperatie het beste.

Ook de verwerking van de bieten verloopt vlot. Inmiddels zijn in de beide suikerfabrieken meer dan 2 miljoen ton bieten verwerkt. Cosun noemt de ontwikkeling van het suikergehalte (afgelopen week 16,5 procent; en tot en met vorige week ook 16,5 procent) wat teleurstellend. Het relatief warme weer, het ontbreken van koude nachten, het ‘verslijten’ van de bietenpercelen door verminderde bladgezondheid is daar debet aan. Desondanks blijft de wortelopbrengst stijgen. Suiker Unie taxeert een wortelopbrengst van bijna 90 ton bieten per hectare. Dat geeft bij een (campagnegemiddelde) suikergehalte van 16,75 procent een suikeropbrengst van 15 ton per hectare.   

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden