Lage eigen oogst

China verdubbelt import van koolzaad

5 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Dankzij een tegenvallende binnenlandse oogst lijkt het erop dat China dit jaar een recordhoeveelheid koolzaad zal importeren. De huidige exportcijfers liggen al 55 procent hoger ten opzichte van vorig jaar. De verwachting is dat deze verder stijgt tot 64 procent. Dit heeft alles te maken met een flink tegenvallende oogst in eigen land.

Volgens het Chinese bureau voor de statistiek valt de oogst in eigen land helemaal niet tegen. Hij stijgt zelfs licht met 2,5 procent. Echter, daar zijn Westerse analisten het niet mee eens. Volgens hun daalt de opbrengst er dit jaar met 21,6 procent. Intussen is de prijs met 40 procent gestegen voor geïmporteerde koolzaad in China. Het overgrote deel van dit product is afkomstig uit Canada.

Inmiddels ligt het totaal geïmporteerde volume op 3,91 miljoen ton in de eerste negen maanden van dit jaar. Een stijging van 55 procent. Daar komt dit jaar nog eens 1 tot 1,2 miljoen ton bij, zo voorspelt het Chinese National Grains and Oils Information Centre. In eigen land wordt een opbrengst van 13,76 miljoen ton verwacht, maar dat wordt sterk in twijfel genomen.

Ondertussen wordt in Europa een recordoogst aan koolzaad verwacht. Dat meldt Strategie Grains. Voor oogstjaar 2014 wordt een opbrengst van 24 miljoen ton verwacht. Vorig jaar was dat nog 21,1 miljoen ton. De stijging van 14 procent heeft vooral te maken met bijgestelde verwachtingen in Duitsland, Tsjechië en Groot-Brittannië.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden