Cichorei schoon leveren

Reinigen bij laden scheelt tot 60 procent tarra

7 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het reinigen van cichorei tijdens het laden kan de hoeveelheid tarra met 40 tot 60 procent  verminderen. Dat blijkt uit een meting door het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving van Wageningen UR (PPO) in samenwerking met Sensus en CZAV bij twee telers in Zeeuws Vlaanderen.

Zowel cichoreitelers als cichoreiverwerker Sensus hebben er veel belang bij dat geoogste cichoreiwortels  zo schoon mogelijk bij de fabriek worden afgeleverd. Nu blijkt echter uit metingen dat het schonen van cichorei tijdens het laden ook een flinke kostenbesparing voor de telers oplevert. Door de verminderde hoeveelheid tarra zijn de transportkosten lager en betaalt de teler ook een lagere tarrabijdrage. Daarmee biedt de methode perspectief.

Op 4 november is bij twee telers in Zeeuws Vlaanderen een Holmer cichoreireiniger gebruikt om cichorei tijdens laden te schonen. De cichorei was afkomstig van percelen met voor cichorei relatief zware kleigrond (circa 35 procent afslibbaar). Bij beide telers werd het tarrapercentage aanmerkelijk verlaagd; van 22,1 naar 10,1 procent bij een partij geladen vanaf een betonnen plaat en van 24,5 naar 16,5 procent bij een partij geladen vanaf onverharde grond. De cichoreiverliezen bleven beperkt tot 1,1 – 1,3 procent.  

Begin oktober is op een kleiperceel in Bunde (bij Nieuweschans) een voor cichorei aangepaste aardappelschoner getest. Hier werd het tarrapercentage teruggebracht van 28,7 naar 13,9 procent .  Het cichoreiverlies bleef beperkt tot 1,4 procent.
Een aantal cichoreitelers, die een praktijknetwerk hebben aangevraagd,  zijn de initiatiefnemers voor de metingen.  

Foto: Wageningen-UR

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden