Onzekerheid over toekomst

Oost-Europa rond inzaai wintergranen af

10 November 2014 - Niels van der Boom - 1 reactie

Het droge najaar heeft ervoor gezorgd dat de inzaai van wintergranen in Oost-Europa: Rusland, Oekraïne en buurlanden zeer voerspoedig is verlopen. Inmiddels is de campagne nagenoeg afgerond. In Rusland is 1,89 miljoen hectare meer wintergraan ingezaaid. In de Oekraïne zit 98 procent van al het wintergraan in de grond. Daar ging vooral meer tarwe de grond in.

99,6

procent

wintergraan is ingezaaid

Vorige maand maakte de sector zich nog zorgen over droge omstandigheden in met name Rusland. Hierdoor ontwikkelde het wintergraan zich minder goed dan de bedoeling is. Echter, het lijkt erop dat de goede weersomstandigheden er wel voor hebben gezorgd dat meer graan ingezaaid kon worden. Regen was dit najaar geen spelbreker.


In Rusland is in totaal 99,6 procent van al het wintergraan gezaaid. Dat meld het Russische ministerie van landbouw. In totaal gaat het om 16,43 miljoen hectare. Dat is 1,89 miljoen hectare meer dan een jaar geleden. Alleen in het noorden van de Kaukasus en in De Krim wordt nog gezaaid. In de Oekraïne is 98 procent van al het wintergraan gezaaid. In totaal gaat het om een areaal van 7,34 miljoen hectare. Er is deze herfst één procent meer wintertarwe en triticale gezaaid dan gepland. Rogge en gerst zijn deze herfst juist minder gezaaid. Hiervoor staat de teller op 79 en 88 procent van het geplande areaal.

Ondertussen zorgt onzekerheid in Oost-Europa er wel voor dat het wintergraan minder input ontvangt. Echter, of dit echt een verschil maakt moet nog blijken. Bronnen melden dat, dankzij lage gewasprijzen en een onzekere economische situatie, wordt bezuinigd op de teelt. Dat is bij het zaaien echter niet te merken. Het enige waar echt op bezuinigd kan worden is de grondbewerking. Echter, of dat negatief is moet nog blijken. Bovendien staat de olieprijs laag waardoor de dieselkosten lager uitvallen dan verwacht. Naar verwachting hebben een vermindering van het GBM en kunstmest gebruik op wintergraan geen noemenswaardig effect.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Minister 11 November 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/10860491/Oost-Europa-rond-inzaai-wintergranen-af]Oost-Europa rond inzaai wintergranen af[/url]
De Krim hoort niet bij Rusland, ook officieel niet.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden