Britten aan onderhandelingstafel

Dalende suikerprijzen EU raken Groot-Brittannië

11 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Suikerbieten CEO’s in het Verenigd Koninkrijk (VK) waarschuwen dat de dalende Europese suikerprijzen hun weerslag gaan krijgen op de Britse markt de komende jaren. Toch blijven de Britten op de oude voet doorgaan als het gaat om het vastleggen van de suikerprijs, schrijft Farmers Guardian.

Moedermaatschappij Associated British Foods (ABF) van British Sugar ziet de winst van de suikerdivisie met 594 miljoen pond verdampen tot 2.08 miljard pond. De dalende prijzen in Europa zijn de belangrijkste reden voor dat verlies. CEO’s uit de industrie achten de kans reëel dat de lagere prijzen ook het VK raken.

Hoewel suiker operationeel goed presteerde, maken de lage suikerprijzen in Europa winstgroei lastig. De Britse suikerbietenindustrie werkt met een contractueel overeengekomen prijs die British Sugar en de boerenorganisatie NFU namens alle telers uitonderhandelen. Voor volgend jaar (2015/16) komt de prijs op 24 pond per ton. Dat is eerder dit jaar al door de twee partijen afgetikt. Het is een daling van 24 procent ten opzichte van dit jaar.

Het VK heeft hinder van het quotum dat vervalt, de grote voorraden en de toegenomen concurrentie. Toch zijn voor de lange termijn de vooruitzichten positief. ‘De komende jaren worden lastig vanwege de overgang naar een competitieve markt, dat brengt altijd uitdagingen met zich mee en een verhoging van de volatiliteit’, aldus suikeradviseur van de NFU, Ruth Digby.

De Britten zijn vooralsnog voornemens om ook in het quotumvrije tijdperk hun oude systeem van prijsonderhandelingen vast te houden. ‘We zien geen fundamentele verandering in de markt waarin wij opereren.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden