Inkomensverlies importstop

Monsanto schikt met telers in vervuilde tarwezaak

17 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Amerikaanse landbouwreus Monsanto betaalt tarwetelers in de Verenigde Staten 1,9 miljoen euro wegens vervuiling van tarwe met genetisch veranderde zaden. Monsanto betaalt 250.000 dollar aan organisaties van tarwetelers. Daarnaast gaat er 2.25 miljoen dollar naar een fonds dat wordt ingesteld om een schadevergoeding aan gedupeerde telers uit te keren.

In mei 2013 werd in Oregon genetisch gewijzigde tarwe (resistent tegen het totaalherbicide Roundup), ontdekt. Ondanks dat er daar sinds 2001 geen proeven meer met GGO-tarwe werden uitgevoerd. De teler klaagde het biotechbedrijf aan wegens nalatigheid. Naar aanleiding van de vondst zetten landen als Japan en Zuid-Korea tijdelijk hun import stop. De VS heeft transgene tarwe niet goedgekeurd voor export en veel landen willen deze graanvariant niet importeren. Daardoor daalden de graanprijzen wat tot nog meer schadeclaims van boeren leidde. Na onderzoek in Oregon concludeerde het Amerikaanse ministerie van Landbouw dat het ging om een 'geïsoleerd geval.'

In september van dit jaar werd opnieuw genetisch veranderd graan aangetroffen, nu in een tarweveld in de staat Montana. De planten werden gevonden op een testveld van de Montana State University waar tot 2003 experimenten werden uitgevoerd met genetisch veranderd zaad.

Volgens de overheid heeft de gevonden transgene variant de markt nooit bereikt. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw gaat desondanks onderzoek doen naar de zaak Monsanto heeft geen aansprakelijkheid erkend voor de vervuiling met transgeen zaad. Met de schikking vervalt wel een deel van de claims tegen het bedrijf. Er lopen echter nog steeds een aantal zaken.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Marktupdate Granen

Het is of te nat of te droog in de graangebieden

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden