Peulvruchten vervangen tarwe

GLB heeft uitwerking op Brits graanareaal

25 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Een combinatie van factoren zorgt ervoor dat het areaal graangewassen dit jaar flink gaat verschuiven in het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit een eerste schatting van HGCA. Het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) zorgt ervoor dat graantelers op zoek moeten naar een derde gewas. Ook de lage graanprijzen en onkruidproblematiek zorgen ervoor dat tarwe dit jaar minder in trek is.

Volgens de eerste ramingen daalt het areaal tarwe in het Verenigd Koninkrijk dit jaar met vijf procent, tot 1,8 miljoen hectare. Ook koolzaad wordt minder gezaaid. Dat gewas eindigt dit jaar vier procent lager, tot 649.000 hectare. Vooral peulvruchten als erwten en veldbonen zijn in trek. Het areaal stijgt met maar liefst 24 procent, tot 171.000 hectare.

HGCA ziet het nieuwe GLB als grootste katalysator voor een kentering in de arealen. Daarnaast hadden Britse boeren deze herfst veel te maken met grasonkruiden. Met name duist is een groot probleem voor graantelers. Er wordt daarom uitgeweken naar alternatieve gewassen en meer voorjaarsgranen. Als laatste hebben ook de lage graanprijzen hun uitwerking denkt HGCA.

Peulvruchten zijn het meest in trek onder boeren. De stijging van 24 procent is de grootste die het gewas ooit doormaakte. Bovendien zijn de prijzen op dit moment vrij goed voor droge erwten en veldbonen. Ook winter- en zomergerst zijn in trek. Het areaal wintergerst stijgt naar verwachting met 12 procent, tot 476.000 hectare. Het grootste areaal sinds 2002. Zomergerst stijgt 9 procent, tot 713.000 hectare. Volgens HGCA is dit gewas het meest populair als derde gewas, in verband met het GLB beleid. Het areaal haver daalt juist met 13 procent, tot 118.000 hectare.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Aanhoudende nattigheid reden zorgen over graan

Marktupdate Granen

Het weer krijgt weinig vat op de Europese tarwemarkt

Analyse Granen & Grondstof

China beperkt import om eigen boeren te beschermen

Analyse Granen & Grondstof

Rusland geeft onder druk van Egypte tarwe vrij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden