Nederland 'cost leader'

AkzoNobel ziet lucratieve markt voor suikerbiet

25 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

De chemische industrie heeft de suikerbiet ontdekt. AkzoNobel ziet er blijkbaar zulke lucratieve mogelijkheden in dat het Deloitte de opdracht heeft gegeven onderzoek te doen naar de economische haalbaarheid van business cases.

De verfproducent en de partners SuikerUnie, Rabobank, Deloitte, de Investerings en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM), Groningen Seaports en de provincie Groningen willen de mogelijkheden inventariseren van de productie van chemicaliën uit suiker van suikerbieten.

Aanleiding voor het onderzoek is een recent rapport van Deloitte, waarin Nederland wordt genoemd als potentiële koploper in de productie van suiker. Daarin staat ook dat Nederland ‘cost leader’ is in de productie van suiker. Het adviesbureau verwacht dat de productie van suikerbieten aanzienlijk stijgt door de afschaffing van het suikerquotum in 2017. De suikersector kan zich daardoor ontwikkelen tot een lucratieve markt voor biobased chemische bouwstenen en producten.

Het haalbaarheidsonderzoek richt zich op de levensvatbaarheid van meerdere business cases voor commerciële productie in de chemiecluster in Delfzijl. Met de nieuwe chemicaliën hoopt AkzoNobel vervanging te vinden voor steeds schaarser wordende niet-hernieuwbare grondstoffen. Verder ziet het ernaar uit dat het leidt tot extra productie en banen in de regio Delfzijl waar al een groot chemiecluster van het concern is gevestigd.

CEO Albert Markusse van SuikerUnie vindt vooral de sector-overstijgende samenwerking interessant: ‘Namelijk landbouw, chemie en logistiek. De resultaten zullen voor ieder van ons interessant zijn.’ Het onderzoek gaat ongeveer drie maanden duren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden