Afnemers lopen weg

Ingestorte kalimijn eindigt in ramp voor Uralkali

26 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Eind vorige week werd bekend dat een van de grootste kalimijnen die het bedrijf Uralkali bezit, Solikamsk-2 in de regio Perm, te maken had met een ongeluk. Zout water kwam de mijn binnen waardoor de kali oplost. Dat zorgde voor een enorm zinkgat. Een deel van de mijn wordt daarom dichtgegooid om instorting te voorkomen. Analisten voorspellen zelfs dat de mijn in zijn geheel onbruikbaar kan worden.

Uralkali is de grootste producent van kali wereldwijd. Het sluiten van de mijn zou een ramp zijn en de winning van 2,5 miljoen ton kali bedreigen. Analist Elena Sakhnova, zegt tegen Bloomberg dat de mijn misschien helemaal niet meer actief wordt. In de winter is het volgens haar nog wel mogelijk om in gedeeltes kali te winnen. Wanneer het gaat dooien in het voorjaar is dat echter voorbij, omdat dan veel meer water de mijn binnenkomt.

Ondertussen zeggen bronnen dat het binnenlopen van water is ‘gestabiliseerd’. Afnemers van Uralkali’s meststof wachten ondertussen niet op de afloop. OAO Phosagro, een grote fabrikant van kunstmest, maakte maandag bekend een contract voor 800.000 ton kali te hebben afgesloten met Belaruskali. Dat is de grootste concurrent van Uralkali. Daarmee hoopt het bedrijf haar risico’s af te dekken. Inmiddels zit het aandeel van Uralkali wel iets in de lift, nadat het vorige week met 28 procent daalde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden