Van 2,8 naar 3,4 ton/ha

Agrifirm wil sojateelt verder uitbreiden

26 November 2014 - Niels van der Boom

Agrifirm is dik tevreden over het afgelopen groeiseizoen voor sojabonen. De meest succesvolle telers behaalden een gemiddelde opbrengst van 3,4 ton per hectare. Dat is een prima score. Telers hebben inmiddels een voorschot van 300 euro per ton ontvangen vanuit de pool. Volgend jaar hoopt Agrifirm het areaal verder uit te breiden.

25 procent van Agrifirm’s sojabonentelers behaalde een gemiddelde opbrengst van 3,4 ton per hectare. Een jaar eerder was dat nog 2,8 ton per hectare. Het gunstige groeiseizoen, maar ook de toelating van verschillende gewasbeschermingsmiddelen hebben daar aan bijgedragen. Ook wijt het bedrijf dit aan de verbeterde teeltbegeleiding. Zo is meer kennis opgedaan met bemesting en de effectiviteit van Rhizobiumbacteriën. Deze helpen het vlinderbloemige gewas meer stikstof uit de lucht te binden.

Afzetmanager Arco Amperse hoopt volgend jaar het areaal verder te vergroten. ‘Dit jaar bedroeg het areaal 100 hectare (de ambitie was 200-300 ha .red). Dat zouden we graag willen uitbreiden. Er is enthousiasme nodig van de akkerbouwer maar, het gewas heeft de potentie een vaste plek binnen het areaal van de akkerbouwer te verwerven.’ Volgens Amperse kan de teelt, bij de huidige opbrengst en prijsvorming, het saldo van zomergraan beconcurreren.

‘Wat er onder aan de streep overblijft is uiteraard zeer belangrijk, maar er zijn meer factoren die meewegen.’ Ook over de kwaliteit is Agrifirm dit jaar goed te spreken. Dat komt mede omdat onder droge omstandigheden kon worden geoogst en de weersomstandigheden goed waren. Alle soja wordt via poolverband afgezet. De markt is vergelijkbaar met die van granen, wat ook voor de afzet geldt.

Via een intensieve kennisuitwisseling hoopt Agrifirm de kennis verder uit te breiden en het areaal te laten groeien. Alle soja wordt geteeld voor humane consumptie. ‘Het zou voor de veehouderij ook interessant kunnen zijn, maar het gewas vraagt relatief veel aandacht ten opzichte van maïs’, laat Amperse weten. ‘Om er het maximale uit te halen is veel aandacht nodig. Omdat in Nederland uitsluitend GMO-vrije soja wordt verbouwd hebben we een sterke positie bij de afzet.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Nieuws Jaarcijfers

Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden