Suikerverkoop verschuift

Niet EU-landen spelen in op einde quotasysteem

2 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

De beëindiging van het suikerquotasysteem in de Europese Unie in oktober 2017 heeft niet alleen gevolgen voor de Europese suikerbedrijven en bietentelers. Suikerproducten in Afrika en Eurazië gaan het merken in hun portemonnee en afzetvolumes. Daarom nemen ook zij maatregelen om in te spelen op de vrije suikermarkt.

Voor de grootste suikerproducent van Afrika, Illovo Sugar, is het einde van het EU-quotum reden om haar exportmarkt te verschuiven. Tot op heden exporteert het concern dat productielocaties in zes Afrikaanse landen heeft 30 procent van haar productie naar Europa, maar het maakt nu plannen een groot deel ervan richting Afrikaanse markten te dirigeren.

Hoewel de Europese markt nog steeds toegankelijk voor Illovo zal zijn, meent het bedrijf dat de markt minder aantrekkelijk voor hen wordt. ‘Het wordt handelen tegen wereldmarktprijzen plus een kleine premie’, aldus directeur Gavin Dalgleish. Illovo wil de verkoop naar de EU terugbrengen van een ruime 420.000 ton naar 150.000 ton per jaar. ‘Op de korte tot middenlange termijn moet de verkoopmix weg van de EU en meer naar regionale Afrikaanse markten. Met nieuwe verkooproutes, nieuwe voorverpakte merken voor consumenten en andere activiteiten zijn we helemaal gefocust op de nieuwe EU realiteit.’

Terwijl de suikerquota in de Europese Unie in 2017 zijn verdwenen, blijven quota in Turkije van kracht. Dat betekent dat het land aan concurrentiekracht inboet. Zowel op de binnenlandse- als buitenlandse markt. Dat zei de voorzitter van de Zetmeel en Glucose Associatie NUD, Rint Akyüz, op een persconferentie in Londen vorige week van de International Sugar Organization (ISO).

Vanaf 2017 kunnen Europese suikerproducten hun voordeel behalen op de vrije markt en dichterbij wereldwijde prijsniveaus komen, stelt Akyüz. ‘De Europese voedingsindustrie profiteert van concurrerende suikerprijzen, terwijl de Turkse voedingsindustrie gebonden is aan hogere suikerprijzen en daardoor concurrentiekracht zal verliezen.’ De komende jaren wordt voedsel naar verwachting de grootste industrie van het land, maar het quotasysteem zal de groei volgens hem aanzienlijk beïnvloeden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden