Suikerprijs zet verdere daling in

Graanprijs op 180 euro in komende tien jaar

10 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Europese Unie heeft in een uitgebreid rapport haar verwachtingen voor alle agrarische markten uitgesproken, voor de periode 2014 tot en met 2024. In die periode verwacht de EU een stabiele graanprijs, maar een dalende suikerprijs. Zo wordt een gemiddelde graanprijs van 180 euro per ton genoemd. De verwachting is dat de ontwikkeling van biobrandstoffen achter zal blijven en licht afneemt. Wat betreft de suikermarkt zal na 2017 een prijsdaling ontstaan.

180

€/ton

brengt tarwe straks gemiddeld op

Een stabiele prijs voor akkerbouwgewassen geeft de EU goede exportkansen. De afname van graan en oliehoudende gewassen binnen de EU wordt bepaalt door de productie van biobrandstof. In de komende tien jaar verwacht de EU dat de totale oppervlakte akkerbouwgrond licht zal afnemen. Hogere opbrengsten per hectare moeten dat verlies compenseren.


Het gebruik van tien procent biobrandstof binnen de EU, vastgesteld door de Renewable Energy Directive (RED) zal in de komende vijf jaar niet gehaald worden. De EU denk dat dit in 2020 op zeven procent uitkomt. Dit heeft te maken met een langzame groei, omdat overheden de productie van biobrandstof minder financieel ondersteunen.

De Europese graanproductie blijft naar verwachting licht groeien, tot een totaal volume van 317 miljoen ton in 2024. De focus komt meer op korrelmaïs en tarwe te liggen, wat ten kosten gaat van andere graangewassen. Dit heeft te maken met een substantiële vraag vanuit de veehouderijsector en de lichte stijging in ethanol productie. Een sterke exportpositie voor Europese tarwe zorgt ervoor dat de graanprijzen op ongeveer 180 euro per ton uit zullen komen. Dat is boven de kostprijs, maar lager dan de piekjaren tussen 2010 en 2012.

Ook de productie van koolzaad stijgt licht, naar 32 miljoen ton. De stabiele vraag naar biodiesel zorgt daarvoor. De import van 22,4 miljoen ton eiwitrijk veevoer blijft overeind staan. Die markt wordt bijna volledig door soja gedomineerd. De veehouderijsector is goed voor 66 procent van alle geïmporteerde eiwitrijke gewassen in Europa. Opmerkelijk is dat in het rapport slechts een minimale Europese groei in eiwitrijke gewassen wordt verwacht, ondanks het nieuwe GLB.

Een dalende suikerprijs zal er niet voor zorgen dat de bietenteelt afneemt, verwacht de EU. Na 2017 wordt een lichte groei van twee procent verwacht. De suikerprijs vestigt zich na de quotering op eenzelfde niveau als die van de wereldsuikerprijs. Momenteel zit hier een gat van 200 euro per ton tussen. Dat verschil bedraagt straks slechts 50 euro/ton. In het jaar 2019 verwacht de EU dat een ton suiker ongeveer 400 euro zal gaan opbrengen. De import van suiker binnen de EU neemt hierdoor af. Een toename van maïsstroop (glucose-fructosestroop) zorgt ervoor dat de totale suikerconsumptie afneemt. Waarschijnlijk zullen suikerbieten niet meer geteeld gaan worden voor de productie van ethanol.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden