Ten koste van koolzaad

Frans areaal wintertarwe hoogste in zes jaar

11 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

De inzaai van zachte wintertarwe voor oogst 2015 zal waarschijnlijk iets boven de 5 miljoen hectare eindigen. Dat is voor het eerst in zes jaar tijd. Koolzaad moet echter inleveren, zo blijkt uit de statistieken van het Franse ministerie van landbouw Agreste.

Het areaalcijfer van 5.083 miljoen hectare ligt 160.000 hectare hoger dan afgelopen jaar en is 100.000 hectare meer dan het vijfjarig gemiddelde. De stijging geldt voor alle gebieden, maar voor Lorraine in het bijzonder. Het Noordoostelijke gebied ziet de oppervlakte wintertarwe met 18 procent toenemen.

De inzaai vond onder goede condities plaats, was vroeg en voor zachte tarwe bijna afgerond, zo laat het ministerie weten. Het gewas verkeert over het algemeen in goede staat waarbij 93 procent in goede of uitstekende conditie wordt aangemerkt. Dat is meer dan de 80 procent van vorig jaar. Alleen in sommige Zuidelijke gebieden kunnen hevige regens en overstromingen de jonge aanplant nog schade berokkenen.

Durumtarwe is na twee jaar daling weer op de weg naar boven. Maar de stijging van 28.000 hectare of 9,7 procent naar 309.000 hectare is nog altijd onder het vijfjarig gemiddelde. Ook een groei van wintergerst van 16.000 hectare naar 1.26 miljoen hectare. Dat betekent over het geheel genomen dat de totale Franse graaninzaai met 7.109 miljoen hectare de hoogste is in zes jaar. Dit gaat deels ten koste van de koolzaadteelt. Met een oppervlakte van 1.486 hectare valt deze een procent lager uit dan vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden