Ondanks problematische herfst

Brits koolzaad ziet er veelbelovend uit

29 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Britse koolzaadtelers zijn dit seizoen gestart met misschien wel hun meest spannende groeiseizoen ooit. Voor het eerst mocht het zaaizaad niet met neonicotinoïden worden behandeld. Dat zorgde voor veel schade door de gevreesde flea beetle. Navraag door Monsanto leert echter dat de telers eind december over het algemeen zeer tevreden zijn met hun gewas.

Dekalb/Monsanto ondervroeg 150 Britse koolzaadtelers, die samen goed zijn voor een areaal van 13.000 hectare. Slechts één op de tien ondervraagde gaf aan ontevreden te zijn over hun gewas. Dat is zeer opvallend, aangezien vooral telers werden ondervraagd die eerder dit seizoen grote schade leden als gevolg van de gevreesde flea beetle.

Vooral in het oosten van Engeland is veel koolzaad overgezaaid. Dat is niet alleen aan het schadelijke kevertje te wijten. Een droge augustus- en septembermaand hebben daar ook aan bijgedragen. 70 procent van de telers zegt een kwart of minder over te hebben gezaaid. Als gevolg van het verbod op neonicotinoïden zijn gemiddeld wel drie of meer insecticide bespuitingen uitgevoerd. Hoe effectief het verbod op neonics is geweest moet dus nog blijken.

September was een zeer droge maand, wat voor groeiproblemen zorgde. Oktober daarentegen was overwegend nat, waardoor meer problemen met slakken werden geconstateerd. De ondervraagde boeren telen gezamenlijk 55 verschillende rassen. Een kleine meerderheid (58 procent) kiest voor hybride koolzaad. 40 procent  is een Dekalb (Monsanto) ras.

Telers die hebben geploegd zeggen helemaal niets te hebben overgezaaid. Opvallend is dat waar de bodem minimaal bewerkt is 30 tot 40 procent soms moest worden overgezaaid. Wie toch gecoat zaad gebruikte heeft veel minder hoeven te herzaaien. Het verschil ligt op 14 procent ten opzichte van 26 procent bij onbehandeld zaad.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden