Nieuwe markten zoeken

Suikerprijzen naar historisch laag niveau

13 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Door het overaanbod aan suiker in Europa is de prijs naar een historisch laag niveau gezakt. Ook op de wereldmarkt is dat het geval, maar daarvoor zijn heel andere factoren, zo blijkt uit een analyse van de suikermarkt.

Nu het exportvolume van de EU haar vastgestelde volume heeft bereikt, moeten suikerproducten op zoek naar nieuwe markten. De verwachting is dan ook dat de verkopen in de industriële markt waaronder de chemische-, gist- en ethanolsector toenemen. Desondanks zal er een groot deel mee moeten worden genomen naar het nieuwe seizoen. Bietverwerkers adviseren telers daarom minder in te zaaien om een herhaling van de huidige situatie - overaanbod en opslagproblemen – in het nieuwe seizoen te voorkomen.

De EU-prijs voor levering aan de voedingsmiddelenindustrie voor oktober komt gemiddeld op 453 euro per ton. Dat is een scherpe terugval van 55 euro per ton ten opzichte van de maand ervoor en de laagste prijs sinds de EU de prijzen vastlegt in juli 2006. De gerapporteerde minimumprijs bedraagt 403 euro per ton, terwijl de maximumprijs 503 euro per ton was. De verkoopprijs voor industriële suiker steeg met 9 euro naar gemiddeld 319 euro per ton.

Op de wereldmarkt zakte de suikerprijs begin dit jaar naar het laagste niveau in drie maanden. De sterkere dollar en zorgen over een te ruim aanbod van Mexico en de Zwarte Zee-regio overstemmen de verwachtingen over het droge weer in Brazilië waardoor de uitvoer kan dalen. Ook de slinkende olieprijzen en bezorgdheid over kapitaalvlucht uit opkomende markten, inclusief Brazilië, drukken op de suikermarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden