Flinke winstdaling verwacht

Gouden tijden zijn voor Südzucker voorbij

13 Januari 2015

De aandeelhouders van Südzucker moeten in de toekomst hun broeksriem een paar gaatjes strakker aantrekken. Dat is de verwachting die de grootste suikerproducent van Europa uitspreekt. Voor het boekjaar 2014-2015, dat eind februari afloopt, wordt een winstdaling van ongeveer 200 miljoen euro verwacht. Dat is twee derde van het vorige resultaat. Ook 2015-2016 zal een zeer moeilijk jaar worden voor de Duitse fabrikant, meldt Reuters.

Dankzij een hoge suikerproductie in Europa, en stijgende invoer uit ontwikkelingslanden, zit de wereldsuikerprijs in mineur. Daarnaast zijn de gevolgen voor bietentelers na 2017, wanneer het quotum verdwijnt, nog niet duidelijk. Dat schept een onzekere situatie. Duitsland heeft, net als Nederland, een topjaar voor bieten achter de rug. Dat heeft vooral te maken met het uitstekende groeiseizoen: Vroeg, warm en tijdig een bui regen.

Suikerproducent Agrana uit Oostenrijk, een dochteronderneming van Südzucker, ziet de toekomst somber in. ‘We zijn erop voorbereid dat de situatie op de suikermarkt de komende maanden verder zal verslechteren’, laat directeur Johann Marihart weten.

Het gaat niet lekker met de dochterondernemingen van de Duitse suikergigant. Ook CropEnergies heeft het moeilijk. Deze onderneming haalt bio ethanol uit graan en suikerbieten. De dalende prijzen voor deze groene brandstof zorgen voor een uitzichtloze situatie in 2015 en 2016, zo meldt het.

De bedrijfswinst van Südzucker daalde in de eerste drie kwartalen van boekjaar 2014-2015 met bijna 70 procent, tot 174 miljoen euro. De omzet daalde met 11 procent, tot 5,2 miljard euro. In het derde kwartaal was die daling zelfs 80 procent. De winst kwam uit op 27 miljoen, terwijl 28,4 miljoen euro werd verwacht. Het aandeel Südzucker liet eerst nog winst zien maar is op de beurs nu 3 procent gedaald.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Duits tekort op productiekosten melk daalt

Nieuws Melk

Duits tekort op productiekosten melk daalt

Duitse melkproductie verder gekrompen

Analyse Melk

Duitse melkproductie verder gekrompen

Duitse verwerkers uiten zorg over gespannen markt

Nieuws Grondstoffen

Duitse verwerkers uiten zorg over gespannen markt

Aldi Duitsland wil af van stalmelk in schappen

Nieuws Melk

Aldi Duitsland wil af van stalmelk in schappen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief