Hoog prijsniveau in 2015

Kunstmestproducenten profiteren van veel vraag

21 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Noord-Amerikaanse kunstmestproducent Moasic stevent af op een geweldig vierde kwartaal. De hoge vraag naar fosfaat en kali hebben voor een bovengemiddeld financieel resultaat gezorgd. Het bedrijf is niet de enige die profiteert. Ook de Duitse concurrent K + S zag de omzet in het vierde kwartaal boven verwachting stijgen. De vraag vanuit China en India is sterk, waardoor de kaliprijzen hoog worden gehouden.

Mosaic moet de resultaten over het vierde kwartaal nog bekend maken maar, die lijkt op een record af te stevenen, meldt Investor Intel. Ook Bloomberg bericht een fikse winststijging bij het bedrijf uit de Verenigde Staten. Zowel Mosaic als K + S hebben bekend gemaakt dat hun winst en productie in Q4 hoger liggen. De goede resultaten bij kunstmestbedrijven zorgen voor een stijgende lijn in de prijs. Eind 2014 was dat al het geval.

In totaal verkocht Mosaic gedurende het vierde kwartaal 3,3 miljoen ton aan eindproduct. Eind oktober werd nog een verwachting van 2,5 tot 2,8 miljoen ton uitgesproken. Ook werd verwacht dat 2 tot 2,3 miljoen ton kali zou worden verkocht, maar dat bleek eveneens flink meer te worden. Volgens directeur Jim Prokopanko liggen de verkopen hoger omdat afnemers voor dit voorjaar hogere prijzen en meer vraag verwachten.

Mosaic valt onder Canpotex. Dit bedrijf is eigenaar van de drie grootste kaliproducenten in Saskatchewan, Canada, en de grootste producent van kali wereldwijd. Het bedrijf sloot afgelopen week een samenwerkingsovereenkomst met Sinofert uit China. Canpotex gaat de Chinezen in totaal van minimaal 1,9 miljoen ton kali voorzien, tot december 2017. Het prijsniveau wordt tweemaal per jaar vastgesteld. Momenteel ligt die vast op 305 dollar per ton. Dat is zo’n 280 euro. Met het niveau van 300 dollar wordt naar verwachting de lat voor 2015 gelegd.

Eerder al bood het Russische Uralkali een prijs van 340 dollar per ton, om daarmee het verlies van hun kalimijn Solikamsk-2 goed te maken. Die deal ging niet door. De problemen in Rusland hebben de productie van Uralkali niet negatief beïnvloedt. Het bedrijf meldt dat het hun eigen productiedoel zelfs heeft overstegen in 2014. Hiermee wordt het verlies van de Solikamsk mijn gecompenseerd.

Ook een grote deal van Canpotex met India zorgt voor een jubelstemming bij de producent. Het helpt een hoog prijsniveau vast te houden. De Indische overheid beraadt zich momenteel op het opheffen van de importheffingen voor kunstmest. Hierdoor zouden boeren goedkoper aan kunstmest kunnen kopen en de vraag stijgen.

Voor 2015 wordt een stabiele prijs verwacht op de kunstmestmarkt, met een licht stijgende trend. De lage prijzen voor graan en olie hebben hier totaal geen uitwerking op. Naar verwachting stijgen deze snel naar hun oude niveau. Op de kunstmestmarkt - vooral bij kali - zijn het India en China die de markt bepalen door de prijs te bepalen. Dat zal ook in 2015 het geval zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Analyse kunstmest

Prijs stikstofkunstmest beweegt vooral zijwaarts

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden