DCA Voer Pro Inside

Prijs maïs in hoek waar zware klappen vallen

3 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het zit de maïsprijs niet bepaald mee de laatste maanden. Doorgaans worden de prijzen van veel landbouwproducten als maïs sterk beïnvloed door de Amerikaanse dollar. Als de dollar sterker wordt, is dat slecht nieuws voor de landbouwgrondstoffen. Als de dollar terrein verliest, spinnen de landbouwgrondstoffen daar garen bij.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Als de waardestijging van de dollar spectaculair te noemen is, dan komen we woorden tekort voor de daling van de olieprijs sinds de zomer vorig jaar. Een vat zwarte goud halveerde in prijs…en de daling bleef ook toen doorgaan. De olieprijs is belangrijk voor de prijs van maïs vanwege het feit dat een groot deel van de vraag naar maïs komt van de producenten van ethanol. Bij een lage olieprijs neemt de vraag naar ethanol af en daarmee naar maïs.


De vooruitzichten voor beide, de dollar en olie, zijn zo bezien niet gunstig voor de maïsprijs. Met de aanhoudend kwakkelende economie van de eurozone, nieuwe spanningen nadat Griekenland aangegeven heeft oude afspraken over het afbetalen van de noodleningen te willen herzien en de ECB die de euro-economie gaat overspoelen met geld is het moeilijk te zien waar een sterkere euro, en dus een zwakkere dollar, vandaan moet komende de komende maanden. Zeker omdat de Fed in de VS de rente gaat verhogen, wat de dollar juist aantrekkelijker en dus duurder maakt.

En veel olie-analisten zien de olieprijs voorlopig niet herstellen. Het aanbod ervan blijft ruim en de vraag houdt die toename niet bij. Velen zien de olieprijs zelfs verder zakken.
Tel daarbij het feit dat door de uitzonderlijk goede oogst vorig jaar de voorraden maïs behoorlijk zijn en de conclusie is niet verwonderlijk dat de prijs van maïs voorlopig blijft in de hoek waar zware klappen vallen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden