Prijsstijging tot 100 procent

Kunstmestprijs benadeelt Oekraïense akkerbouwer

9 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Uit onderzoek van persbureau APK-Inform blijkt dat akkerbouwers in de Oekraïne dit teeltseizoen flink op hun kosten willen besparen. Dat moet met name uit het gebruik van kunstmest komen. Dit heeft vooral te maken met stijgende prijzen en een onzekere toekomst in de Oekraïne. Uit een telefonische enquête van het bureau blijkt dat 26 procent van de boeren van plan is minder kunstmest te gaan toedienen, geredeneerd vanuit kostenbesparing.

Volgens APK-Inform wordt 45 procent van alle agrariërs geforceerd om te bezuinigen op hun grondstoffen dit voorjaar. Dat houdt onder andere in minder kunstmest gebruiken. Uit een telefonisch onderzoek blijkt dat 26 procent van de ondervraagde dit van plan is. De prijs van kunstmest is namelijk met 35 tot 100 procent gestegen in het afgelopen halfjaar.

Van de ondervraagde vertelde 58 procent dat 10 tot 20 procent aan kunstmest zal worden uitgespaart op het bedrijf. 31 procent noemt een verlaging van 21 tot 35 procent en 10 procent zelfs meer dan 35 procent bezuiniging in kunstmest. Vooral de markt voor ammonium nitraat en fosfaat houdende meststoffen is sterk gestegen in de laatste zes maanden.

Gezien de verdere devaluatie van de Oekraïense grivna en de wereldwijd lage prijzen voor granen verwacht APK een verdere stijging van de kunstmestprijzen in het land en daling van de productie. Geschat wordt dat het verbruik op 1,34 miljoen ton nutriënten komt te liggen. Vooral stikstof en fosfaat zullen minder worden toegediend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden