Voor groenbemesters

Duitsers zetten streep door glyfosaatgebruik

10 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Duitsland loopt voorop als het gaat om de wetgeving rondom het middel glyfosaat. Zo werd vorig jaar een wet aangekondigd waarbij graan niet langer voor de oogst mag worden bespoten. Een zogenaamde pre-harvest bespuiting. Vanaf dit jaar komt daar een regel bij. Agrariërs mogen nu ook geen glyfosaat meer inzetten voor de teelt van groenbemesters wanneer ze deze willen laten meetellen voor de vergroeningsregels.

Wie na de oogst van het hoofdgewas in Duitsland een groenbemester wil inzaaien mag geen glyfosaatbespuiting meer inzetten om een ‘schoon’  zaaibed te verkrijgen. Dat is tenminste het geval wanneer je de groenbemester wil laten meetellen als vergroening binnen het nieuwe GLB. Daarmee worden de duimschroeven wat betreft het inzetten van de herbicide een stukje verder aangedraaid. Dat komt op een slecht moment, omdat steeds meer bedrijven overschakelen op mulchzaai. Het gebruik van glyfosaat is binnen die manier van werken de gemakkelijkste en goedkoopste manier om onkruid te bestrijden.

Na bijvoorbeeld de graanoogst wordt vaak eerst met glyfosaat gespoten om (wortel)onkruiden als kweekgras dood te spuiten voor het zaaien van een groenbemester. Vanaf deze zomer is dat niet meer mogelijk. Groenbemesters die zijn overwinterd mogen nog wel worden doodgespoten met glyfosaat. Dit is na 16 februari toepasbaar. Die maatregel blijft bestaan, om de hoofdteelt onkruidvrij te houden.

14:44: Toevoeging tekst. Deze regel geldt alleen wanneer deze groenbemester meetelt voor de vergroeningseisen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden