Kostenstijging

Devaluatie Hryvnia en Roebel bedreigt inzaai

19 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

De schommelingen van de Oekraïense munt en een stijging van de krediet tarieven vormen een bedreiging voor de inzaai van 2015. Ook de Russen voelen de druk van de inzaai naderen en geven meer aanbod in tarwe. Ze hebben geld nodig voor de start van het nieuwe seizoen.

Veel zaad- en chemiebedrijven in Oekraïne hebben hun prijzen vorig jaar vastgezet in dollars. Dat komt hen nu mogelijk duur te staan. Door de devaluatie van de nationale munt zijn deze producten aanzienlijk duurder geworden. De kosten van geïmporteerd zaad, brandstof en kunstmest nemen toe. Ammoniumnitraat zou vergeleken met vorig jaar al met 140 procent zijn gestegen.

Het valt samen met de lastigere kredietverlening en lagere graanprijzen. Die twee zaken tezamen hebben vermoedelijk behoorlijke gevolgen voor de inzaai voor de oogst van 2015. Boeren zullen genoodzaakt zijn ergens kosten te besparen. De maïszaadimport van september tot en met december is gehalveerd en de invoer zal de komende drie maanden behoorlijk omhoog moeten, wil een grote terugval in het maïsareaal voorkomen worden.

De Oekraïense overheid stelt dat het gebrek aan financiële middelen voor de voorjaarswerkzaamheden richting de 15 miljard UAH oploopt. Eerder werd dat nog geschat op 10 miljard.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden