Snoeiharde maatregelen

British Sugar ontmoedigt bietenteelt met lage prijs

19 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Vanwege de hoge hectareopbrengsten afgelopen jaar en de enorme mondiale suikervoorraad neemt British Sugar snoeiharde maatregelen voor het nieuwe seizoen. Zo gaat het gecontracteerde volume omlaag, zakt de bietenprijs fors en leveren surplusbieten nog maar bar weinig op. Dit alles om de suikerbietenteelt te ontmoedigen, zo schrijft Farmers Weekly.

Om een prijsverlaging van 24 procent voor de nieuwe bietencampagne te overleven, moeten Britse suikerbietentelers hun zinnen zetten op productieverhoging op de kleinst mogelijke oppervlakte. Door het binnenlandse en wereldwijde overaanbod aan suiker is verwerker British Sugar gedwongen het gecontracteerde volume met 20 procent te verminderen en om de bietenprijs te verlagen van 23,39 euro (31,67 pond) per ton naar 17,72 euro (24 pond) per ton.

11

procent

telers neemt vrijwillig bietenvrij jaar

Zo’n 11 procent kiest er vrijwillig voor om een jaar geen bieten te verbouwen, wat betekent dat 9 procent elders moet worden afgedwongen. Tevens betaalt British Sugar niet meer dan 3,69 euro (5 pond) per ton voor surplusbieten en heeft de verwerker boetes afgekondigd voor telers die teveel produceren. Allemaal om overproductie te ontmoedigen.

Volgens een teeltspecialist moeten telers terughoudend zijn met de inzaai en zich richten op een zo hoog mogelijke opbrengst om de productiekosten laag te houden. Verder moet iedereen de C-bieten (surplus) vergeten, tenzij deze tegen een aantrekkelijke prijs de vergister in kunnen. Er zijn mogelijkheden om zo’n 22,89 tot 23,63 euro (31 tot 32 pond) per ton te vangen, maar dat geldt maar voor een enkeling.

  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Peter van Zadelhoff 20 Februari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/10862198/British-Sugar-ontmoedigt-bietenteelt-met-lage-prijs]British Sugar ontmoedigt bietenteelt met lage prijs[/url]
Het pond is meer waard dan de euro. Zie hier vaker gegoochel met cijfers komt de geloofwaardigheid van de verstrekte informatie niet ten goede.

Vriendelijke groeten, Peter van Zadelhoff
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Nieuws Suikerbieten

Britse bietentelers woedend na mager contractaanbod

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden