Markt voorlopig uit balans

Wit-Rusland ontketent prijsoorlog in kalium

24 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Met dat Wit-Rusland zijn aandeel in de markt ter waarde van 20 miljard dollar wil versterken, wordt een prijsoorlog in kalium in de hand gewerkt. Het Oost-Europese land, dat vorig jaar 20 procent van de wereldwijde export beleverde, draait op nagenoeg volle capaciteit om positie te verwerven in de VS en China. Dat gebeurt op een moment dat de Chinezen in gesprek zijn met andere aanbieders, zo beweren analisten tegen Bloomberg.

Daarmee is de echte prijsoorlog al begonnen, omdat Wit-Rusland in sommige regio’s product tegen lagere prijzen aanbiedt. De vraag naar kalium steeg vorig jaar naar een recordhoogte van pakweg 62 miljoen ton als gevolg van het toegenomen verbruik van Brazilië, China en Noord-Amerika. De uitvoer uit Wit-Rusland steeg in 2014 met 66 procent naar 9.5 miljoen ton en vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 3 miljard dollar. In januari lag de uitvoer van Belaruskali 35 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

2014 was ook het jaar dat het bedrijf het eerste volledige jaar onafhankelijk van Uralkali draaide. Het maximaliseren van de winst van kalium werd nog belangrijker nadat de Wit-Russische Roebel dit jaar 29 procent in waarde zakte. De grondstof werd vorige maand aan Amerikaanse klanten aangeboden voor 400 dollar per ton. Dat is 10 dollar minder dan de concurrentie. Het was de eerste keer dat Wit-Rusland probeerde om kalium aan de VS te verkopen sinds de sancties die in 2006 waren opgelegd. Met dat Belaruskali sinds vorig jaar niet meer wordt beheerd door staatsbedrijf Belneftekhim is directe verkoop weer mogelijk. Voor een doorbraak op de Amerikaanse markt moeten de Wit-Russen het opnemen tegen de Noord-Amerikaanse producenten zoals Potash Corp.

Verder zou Wit-Rusland gereduceerde prijzen vragen aan Brazilië in een poging marktaandeel te verwerven en om te kunnen concurreren met Israel en Canada. Ondertussen, heeft China, de grootste afnemer van kalium, de onderhandelingen over contracten met leveranciers uitgesteld. Bedrijven houden meestal afzonderlijke gesprekken met Chinese staatsimporteurs en de eerste ondertekende overeenkomst bepaalt de prijs voor de rest. Reden voor de vertraging is dat China nog goed in haar voorraad zit; deels vanwege zendingen uit Wit-Rusland.

Uralkali zou ook op volle sterkte draaien, maar ook als dat niet zo is, zullen andere producenten dat niveau compenseren. Valutadalingen geven Uralkali en Canadese producenten ruimte hun prijzen te verlagen. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat de markt op korte termijn in balans komt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden