Suiker in Midden-Oosten

Herstel suikernoteringen zit er voorlopig niet in

27 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Een herstel van de noteringen op de suikermarkt zit er voorlopig niet in. Dit baseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op de laatste verwachtingen van vier prominente analistenbureaus. Deze houden voor het lopende handelsseizoen de productie en consumptie van suiker op de wereldmarkt in evenwicht. Met een voorraad van 80 miljoen ton, ruim 23 weken suikerconsumptie op deze wereld, geeft dit weinig impulsen voor prijsstijgingen.

23

weken

consumptie aan suiker is de wereldwijde voorraad

De analisten verschillen wel van mening over de hoogte van de productie en consumptie van suiker. Zo verwachten Kingsman en de USDA een kleine krimp van de mondiale suikervoorraad met respectievelijk 1,7 en 1,4 miljoen ton. Czarnikow en ISO rekenen op een bescheiden toename van de suikervoorraad: beide met 600.000 ton. De prognoses verschillen in productie en consumptie evenwel flink. Zo rekent Czarnikow bijvoorbeeld op een productie van 184 miljoen ton, terwijl ISO uitgaat van 172 miljoen ton.

Wat ook op de markt drukt, stelt RVO, is dat India onder druk van de grote locale suikerraffinaderijen een exportsubsidie toekent voor maximaal 1,4 miljoen ton suiker. Thailand heeft een erg goede oogst in het seizoen 2014/15, heeft opslagproblemen en biedt volgens RVO suiker aan tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Het is wel erg droog de laatste maanden in Thailand en dat heeft gevolgen voor de oogst van het seizoen 2015/16. In Brazilië zijn de oogsvooruitzichten door recente neerslag goed. De devaluatie van de reaal, de Braziliaanse munt, maakt dat het land tegen relatief lage prijzen suiker kan exporteren.

Eind 2017 is in het zuidwesten van Saoedi-Arabië een suikerraffinaderij operationeel met een capaciteit van 3.000 ton ruwe suiker per dag, schrijft RVO. Hier is een investering van 400 miljoen euro mee gemoeid. Bovendien zijn er nieuwbouwplannen voor Oman, Irak en Algerije.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden