Gesloten duurzame keten

Areaal baktarwe Noorden moet verdriedubbelen

2 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Na de goed verlopen introductie van Molenmeel Veldleeuwerik, breidt Koopmans Meel haar assortiment gemalen van lokaal, duurzaam geteelde tarwe verder uit. Om de benodigde hoeveelheid baktarwe te kunnen leveren, moet het areaal in 2015 met ruim 1.000 hectare groeien.

Koopmans Meel sloot zich in 2013 aan bij Stichting Veldleeuwerik om samen met een zadenhandelaar, collecteurs en bakkers een volledig gesloten, duurzame voortbrengingsketen van bakwaardige tarwe te realiseren. In 2014 teelden circa twintig telers op zo’n 450 hectare 4.000 ton. Vanwege uitbreiding van het assortiment ‘Puur Lokaal’ vanaf maart 2015 is groei van het areaal nodig.

‘Onze ambitie is komend jaar om 15.000 ton bakwaardige tarwe binnen te halen. Uitgaande van een opbrengst van 9,5 tot 10 ton tarwe per hectare, moet het areaal omhoog naar 1.500 à 1.600 hectare. Dat betekent dat ook het aantal telers moet groeien naar ongeveer 60, uitgaande van circa 25  hectare per teler’, laat Karina Pool van Koopmans weten. De telers zijn gevestigd in Friesland en Groningen, maar het accent van het kwantum ligt bij de Groninger graantelers. ‘Daar zijn overwegend grotere telers die in staat zijn om hier aan te kunnen voldoen.’

Onder de naam 'Puur Lokaal' is er vanaf de Bakkersvak 2015 een eiwitrijke broodbloem, een banketbloem, een 100 procent Volkoren Meel en een BT80 meel beschikbaar.

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Duitse coöperaties rekenen op kleinere tarweoogst

Analyse Granen & Grondstof

Aanhoudende nattigheid reden zorgen over graan

Marktupdate Granen

Het weer krijgt weinig vat op de Europese tarwemarkt

Analyse Granen & Grondstof

China beperkt import om eigen boeren te beschermen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden