Krimp Frankrijk en Polen klein

Nederlands suikerbieten areaal daalt een vijfde

2 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het Nederlandse areaal suikerbieten loopt in 2015 naar schatting met bijna een vijfde terug. Deze daling zet ons op de vijfde plaats in Europa. Zweden staat aan kop en gaat met 40 procent het sterkst terug in bietenareaal. Dat blijkt uit een overzicht van de Internationale federatie van Europese suikerbietentelers (CIBE) die de Landwirtschaftlicher Informationsdienst Zuckerrube (LIZ) heeft gepubliceerd.

Dat het Europese suikerbietenareaal in 2015 omlaag gaat is gezien de hoge suikervoorraden en gespannen marktsituatie geen verrassing. De vraag is alleen; in welke mate. Uit een schatting van CIBE lopen de wijzigingen nogal uiteen; van een daling van 40 procent tot een groei van 2 procent.

Na koploper Zweden zakt Italië met 27 procent fors terug in areaal. Zeker gezien het productievolume in de EU van ongeveer 13 procent is dat een aderlating. Op de derde plaats komt Denemarken dat met een kwart terugloopt. De Nederlandse oppervlakte bieten zal volgens de schatting met 19 procent dalen.  Daarna volgt Duitsland dat zo’n 23 procent van de Europese suikerproductie in handen heeft; 16 procent terugval heeft dan een behoorlijke impact.

Opvallend is dat Frankrijk dat goed is voor bijna een kwart van de Europese suikerproductie, maar 5 procent in areaal terug gaat. Ook suikerreus Polen slinkt met 5 procent niet al te veel. Het Verenigd Koninkrijk levert 20 procent in, België 9 procent. Finland is het enige land waar het areaal bieten groeit (2 procent). 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden