Gratis zaad akkerranden

Areaal duurzame brouwgerst moet omhoog

9 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Veldleeuweriktelers die brouwgerst telen, komen dit seizoen in aanmerking voor gratis zaaizaad voor het inzaaien van bloemrijke akkerranden. De ketenpartners Heineken, Holland Malt en Agrifirm Plant willen het ketenproject hiermee stimuleren en duurzaamheid op het boerenbedrijf zichtbaar maken, want het areaal moet in de komende twee jaar bijna verdubbelen.

Volgens Agrifirm levert de combinatie van een prachtig veld brouwgerst en een kleurrijke akkerrand een concrete bijdrage op aan de verfraaiing van het landschap. Het zaaizaad bestaat uit een mengsel van verschillende bloem- en klaversoorten. ‘Duurzaamheid, bio-diversiteit en bloemrijke akkerranden horen bij elkaar. Daarbij is een dergelijke akkerrand een goed pr-middel om die zaken voor de consument tastbaar te maken’, voegt manager afzet Aart den Bakker van Agrifirm Plant toe.

750

euro

is de maximale stimuleringspremie

Tevens maakten de ketenpartners bekend een nieuwe periode van drie jaar te hebben afgesproken om opschaling van het volume, duurzaam geteelde brouwgerst via de systematiek van Veldleeuwerik, verder te ondersteunen. Het totale tonnage duurzame brouwgerst is in afgelopen drie jaar gegroeid naar 8.500 ton. De ambitie is om dit uit te breiden naar minimaal 15.000 ton in 2017. ‘In 2020 wil Heineken, dat als multinational voorop loopt met duurzaamheid, de helft van het volume duurzaam betrekken. Met een totale moutbehoefte van 280.000 ton zijn we er daarmee nog niet, maar zetten we wel een wezenlijke stap in de goede richting.’

De stimuleringspremie wordt onveranderd ten opzichte van voorgaande jaren doorgezet. Deze premie is afhankelijk van het areaal en kan oplopen tot 750 euro. Gezien de goede vraag naar brouwgerst, is de verwachting dat de komende jaren goede brouwgerstpremies zijn te realiseren.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Gerstnotering Rotterdam maakt onverwachte sprong

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden