Import beschadigt eigen industrie

Chinese suikerbedrijven willen controle op import

13 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

China moet maatregelen nemen om de import van suiker streng te controleren. De lage importtarieven van goedkope overzeese verschepingen beschadigen de locale industrie. Dat beweert een topman van de grote Chinese suikerverwerker.

De Chinese suikerfabrieken verloren in 2014 zo’n 1.56 miljard dollar doordat zij gevangen zitten tussen staatprijzen voor suikerriet om boeren te steunen en goedkope invoer van ruw product. ‘De wereldwijde suikerimport heeft de Chinese suikerindustrie al beschadigd. Er moeten maatregelen komen om de suikerimport strenger te controleren, zonder meteen op te roepen tot verhoging van de tarieven’, aldus de topman tegen Reuters.

Wereldwijde suikerimport beschadigt suikerindustrie China

In 2014 importeerde China 3.49 miljoen ton suiker. De eerste 1.94 miljoen ton tegen een tarief van 15 procent, zoals afgesproken met de Wereldhandelsorganisatie. Het tarief voor niet-quotumsuiker ligt op 50 procent, lager dan het mondiale gemiddelde van 97 procent. Een automatisch importvergunningsysteem zou moeten helpen de import te controleren. Ook zou de overheid onderzoek moeten doen naar anti-dumpimport.

Dit jaar verwacht China dat de suikeropbrengst ongeveer 14 miljoen ton bereikt. De roep om controle op importsuiker komt op een moment dat Europa veel vraag uit China verwacht om het quotumvrije tijdperk optimistich in te gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden