Koolzaad levert flink in

Raiffeisen verwacht minder graan in Duitsland

17 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Uit een eerste schatting van het Duitse Raiffeisen verband (DRV) blijkt dat voor seizoen 2015 een totale graanoogst van 49,6 miljoen ton wordt verwacht. Dit betekent een daling van 4,6 procent ten opzichte van 2014, maar nog altijd aanzienlijk meer dan het langjarig gemiddelde. Vooral het areaal koolzaad en rogge moet dit jaar inleveren. Bij koolzaad wordt zelfs een minderopbrengst van 16 procent verwacht.

16

procent

daalt de opbrengst van koolzaad dit jaar

Naar verwachting oogsten Duitse boeren dit jaar 7,4 procent meer graan - ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde -wat op 46,2 miljoen ton ligt. Het areaal granen – inclusief koolzaad en maïs – komt dit jaar 2 procent hoger uit. De gemiddelde opbrengst stijgt eveneens. Van 7,1 naar 7,5 ton per hectare. DRV baseert deze cijfers op het areaal wintergranen, het verwachtte areaal zomergranen en een schatting voor wat betreft de opbrengsten.

Tarwe, het grootste Duitse graangewas, schat DRV in op een opbrengst van 26,3 miljoen ton. Dat is 4,1 procent minder in vergelijking met 2014. Voor wintergerst wordt een soortgelijke daling voorspeld: 4,8 procent. Het areaal wintergerst stijgt juist in Duitsland, maar volgens DRV is een lagere opbrengst te verwachten. Met een geschatte opbrengst van 3,6 miljoen ton daalt de opbrengst van rogge met 6 procent.

Het areaal zomergerst stijgt flink in Duitsland dit jaar. DRV meent dat zo’n 364.000 hectare meer zal worden uitgezaaid, wat ongetwijfeld met de vergroeningsmaatregelen te maken heeft. Voor korrelmaïs wordt een gelijkwaardig areaal en opbrengst verwacht ten opzichte van voorgaande jaren.

Koolzaad is de grote verliezer in Duitsland, als gevolg van het verbod op neonicotinoïden. Hier heeft het gewas vorig najaar al onder te lijden gehad. Het areaal daalt met 5,9 procent, tot 1,31 miljoen hectare. Als gevolg van een dramatisch lage prijs – en daarbovenop het verbod – hebben veel Europese telers het vertrouwen verloren. DRV schat in dat 5,2 miljoen ton geoogst gaat worden. Een daling van 16 procent ten opzichte van recordjaar 2014.

Het inzaaien van de voorjaarsgranen begint op gang te komen, laat DRV weten. Zodra de bodem bekwaam is wordt er gezaaid. De vergroeningsmaatregelen hebben ook invloed op het areaal eiwithoudende gewassen. Areaalstijgingen verschillen sterk per regio, maar in totaal wordt verwacht dat 90.000 hectare met zo’n gewas wordt ingezaaid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Analyse Granen & Grondstof

Duitse coöperaties rekenen op kleinere tarweoogst

Analyse Granen & Grondstof

Aanhoudende nattigheid reden zorgen over graan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden