Week vertraagd

Noord- en Zuid-Holland aan kop bij bieten zaaien

17 Maart 2015 - Niels van der Boom

De Bietenstatistiek van het IRS noteert deze week voor het eerst weer nieuwe resultaten wat betreft de inzaai van suikerbieten. Daarmee begint het zaaien een week later ten opzichte van 2014. Echter, dat verschil is minimaal. In week 10 van het afgelopen jaar werd slechts 0,5 procent gezaaid. De teller staat na afgelopen week voor dit seizoen op 2 procent. Een jaar eerder was dat nog 11,8 procent.

2

procent

van het areaal suikerbieten werd afgelopen week gezaaid in NL

De hoofdmoot van alle suikerbieten werd vorig jaar gezaaid in week 12 en 13. Of dat dit jaar weer zo zal zijn is afhankelijk van het weerbericht. Met name de temperatuur wordt nauwlettend in de gaten gehouden. De temperatuur zakt na donderdag weer onder de 10 graden, schrijft Agroweer.nl. Ondanks dat de omstandigheden misschien wel goed zijn wordt daarom gewacht. Pas eind volgende week stijgt het kwik weer boven de 10 graden uit. Regen lijkt uit te blijven gedurende de komende twee weken.

De afgelopen jaren was Flevoland de koploper wat betreft het bieten zaaien. In de eerste zaai-week noteert het IRS echter de brilstand: 0,0 procent. Vooral in Noord- en Zuid-Holland zijn zaaimachine aan de slag geweest. Daar zit 7,3 procent van het areaal in de grond, ten opzichte van 12,3 procent in 2014. Toen noteerde Flevoland nog ruim 29 procent. In Zeeuws-Vlaanderen werd in week 11 van dit jaar 4,5 procent gezaaid. Het komt daarmee op een tweede plek.

Met dank aan het goede najaar – waarbij onder droge omstandigheden kon worden geploegd – valt de kleigrond dit jaar mooi. Een gebrek aan vorst lijkt weinig invloed te hebben gehad. In één of twee gangen is een mooi zaaibed te maken. Wel is de grond op sommige plekken al aardig hard, terwijl de ondergrond nog erg nat is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden