Middellange termijn beter

Südzucker rekent op inkomensdaling 2015/16

13 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

De winstdaling van het Duitse suikerconcern Südzucker is nog groter uitgevallen dan waar analisten van uit gingen. Voor het lopende jaar loopt de winst verder terug. Ondanks deze sombere verwachtingen, meent de grootste suikerproducent van Europa de winst op de middellange termijn wel weer op te schroeven.

In 2013 bedroeg de operatieve winst 622 miljoen euro. Over 2014 is dat slechts 180 miljoen euro, terwijl er was gerekend op ten minste 200 miljoen euro. Ook moest Südzucker genoegen nemen met een omzet van 6,8 miljard euro; tien procent minder dan in het voorgaande jaar. De voortdurende daling van de suiker- en ethanolprijs maakte het het bedrijf moeilijk.

10

procent

minder omzet
in  2014

Het resultaat van de herstructurering en bijzondere posten bedraagt om en nabij de 45 miljoen euro. Daarbij gaat het om de vermindering van de administratieve kosten in Tienen (België), de tijdelijke stillegging van de CropEnergies bio-ethanol fabriek in het Verenigd Koninkrijk, de sluiting van de activiteiten in Marseille (Frankrijk) en die in Oostenrijk.

Ook voor het lopende boekjaar zijn de prognoses somber. Südzucker verwacht voor het jaar 2015/16 een teruggang van de omzet van ongeveer 6,0 tot 6,3 miljard euro en een aanzienlijke daling van de operationele groepswinst van tussen de 50 en 150 miljoen euro. Voor de middellange termijn denkt het suikerbedrijf de winst echter op te kunnen schroeven; naar 550 miljoen euro in 2017. Analisten zijn hier sceptisch over, doordat het aflopen van het quotum de prijsdruk verder zal opvoeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden