63 procent in de grond

Korstvorming bepaalt overzaai van suikerbieten

14 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Afgelopen week heeft Zeeuws-Vlaanderen als eerste Nederlandse bietenregio de 100 procent bereikt. Alle suikerbieten zitten daar in de grond. Vorig jaar noteerde de Bietenstatistiek in week 15 voor alle regio’s de 100. Op de klei zitten alle bieten er wel in maar het zand loopt achter. Mest kan niet overal de grond in. Kleiboeren hebben ook hun problemen. Een stevige korst belemmert de opkomst.

Op sommige plaatsen is de grond zo nat dat niet eens mest kan worden uitgereden

Op de zandgronden – Cosun praat dan over het zuid- en noordoosten – zit inmiddels 40 procent in de grond. De meeste kleiregio’s hebben tussen de 75 en 90 procent gezaaid. Op de lichte grond is op sommige plaatsen de grond zo nat dat niet eens mest kan worden uitgereden.

De zeer vroeg gezaaide percelen, we praten dan over begin maart, staan volgens Cosun prima boven met een plantenaantal tussen de 80.000 en 90.000. Het zijn vooral de later gezaaide bieten die nu te maken hebben met een dikke korst of slempvorming. Afgelopen weekend viel op veel plaatsen een bui regen, maar het is de vraag of dit voldoende is. Percelen met een korst hebben tussen de 30.000 en 85.000 planten. De grens voor overzaaien ligt rond 40.000 planten. Cosun waagt zich echter nog niet aan een uitspraak over hoeveel overgezaaid moet worden.

Een rol of andere machine kan helpen de korst te breken. Echter, het IRS waarschuwt voor schade aan kiemen van planten die tegen de korst staan of net bovenkomen. De grond warmt nu snel op, waardoor de plantjes kracht kunnen ontwikkelen om zichzelf te redden. Echter, die warmte zorgt er ook voor dat de grond verder indroogt. De komende week is cruciaal.

Foto: Irs.nl

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden