Gevolg van wisselkoersen

Verkoop bij Syngenta daalt maar de omzet niet

21 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Syngenta, de Zwitserse leveranciers van zaaizaden en gewasbeschermingsmiddelen, heeft over het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 4 miljard dollar behaald. Dat is vergelijkbaar met het resultaat van een jaar eerder, wanneer van een gelijkblijvende wisselkoers wordt uitgegaan. De verkoop daalde echter met 14 procent, als gevolg van een sterke dollar versus de euro en andere valuta.

Syngenta verscheepte 7 procent minder productvolume, maar de prijzen stegen met 8 procent. Vooral in de GOS regio was dat het geval, om een gedevalueerde valuta tegen te gaan. Worden de GOS landen en verkoop van glyfosaat weggelaten, dan zijn de prijzen met 1 procent gestegen.

In Europa, Afrika en het Midden-Oosten steeg de verkoop met 15 procent, bij gelijkblijvende wisselkoersen. Syngenta verkocht vooral meer gewasbeschermingsmiddelen. Omdat dit voorjaar minder maïs, zonnebloemen en suikerbieten zijn gezaaid in verschillende regio’s, werd minder zaaizaad verkocht. Centraal en Noord Europa kocht dit voorjaar vooral meer GBM’s, afgezien van Frankrijk. Daar verkocht Syngenta eind vorig jaar al veel herbiciden op voorraad.

In Noord-Amerika daalde de verkoop met 16 procent. Syngenta rekent glyfosaat niet mee, omdat de verkoop daarvan opzettelijk met 13 procent is verlaagd. Ook in Noord-Amerika werd minder zaaizaad verkocht. Vooral voor maïs is dat het geval. Het late voorjaar zorgt ook voor minder verkopen. Wel werd meer sojabonenzaad verkocht.

Syngenta verkocht in Europa iets minder herbiciden, maar juist meer fungiciden. De verkoop van insecticiden daalde in zijn geheel. De verkoop van groentezaden verliep dit eerste kwartaal goed. Vooral door veel verkoop in de bestaande markten. Groeimarkten kochten minder zaad aan. Dankzij koud en nat weer was zuidoost Europa minder aan de markt.

Algemeen directeur Mike Mack is tevreden met het eerste resultaat van 2015. Hij is van mening dat de targets voor dit jaar kunnen worden behaald. De verkoop komt naar verwachting op een gelijk niveau uit, bij gelijkblijvende wisselkoersen. Het eerste kwartaal was voor het bedrijf niet gemakkelijk, maar schommelingen zijn goed opgevangen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden