Onderzoek naar olievervangers

Zijn camelina en crambe gewassen voor toekomst?

1 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Oliehoudende gewassen als camelina en crambe moeten de vervangers worden van kokos- palmpit- en castorolie voor de Europese oleochemische industrie. Wageningen UR Food & Biobased Research gaat een 4,5 jaar durend onderzoek leiden om van deze gewassen een winstgevend, duurzaam, veelzijdig en GMO-vrij olieproducten. Hierdoor kan de Europese Unie  minder afhankelijk worden importproducten.

20

duizend

hectare camelina wordt in de Verenigde Staten geteeld

Het project, genaamd Cosmos, wordt dan ook door de EU gefinancierd. De oleochemische industrie is producent van speciale plastics, cosmetische en farmaceutische producten. De oliën van de planten camelina en crambe gaan worden gebruikt voor de productie van bioplastics, geur- en smaakstoffen en voor in voeding en diervoer. Het complete gewas wordt gebruikt voor verwerking, maar de hamvraag is of de diverse producten rendabel kunnen worden afgezet.

In het verleden is de teelt van camelina en crambe al enige malen opgezet in de EU, maar steeds zonder resultaat. Zo is ook de teelt van crambe reeds uitgeprobeerd in Nederland. De omstandigheden voor de teelt in Europa zijn, geschikt maar tot op heden kon er geen markt gecreëerd worden voor de afzet van camelina en crambe. Cosmos gaat proberen hier op in spelen met het streven om zowel voor de teelt als de verwerking een keten op te zetten.

Het onderzoek gaat diverse grootschalige teeltproeven uitvoeren op verschillende locaties in in de EU. Wereldwijd zijn er nog maar weinig onderzoeken gedaan naar camelina en crambe. In de VS en Australië is wel gekeken naar camelina, door de gele bloemen ook wel bekend onder de naam 'gold-of-pleasure'. De resultaten van de onderzoeken uit 2007 zijn nog niet openbaar, maar dat waren ze bij revolutaire uitkomsten vast al geweest. In de VS wordt sinds het onderzoek 20.000 hectare camelina geteeld. Dit lijkt veel, maar voor Amerikaanse begrippen is dit een zeer klein areaal.

Uit eerdere onderzoeken komt naar voren dat de olie opbrengst 1.000 kg per hectare bedraagt en de gemiddelde prijs van de olie 65 tot 80 cent per kg bedraagt. Dit betekent een opbrengst van 650 tot 800 euro per hectare, daar wordt een Nederlandse teler zeker niet enthousiast van. In andere delen van de EU is dat ook nog maar de vraag. Of de teelt van crambe nu wel een succes wordt valt nog te bezien. De aankomende 4,5 jaar moet uitsluitsel geven over de winstgevendheid van de teelt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden