Regeling wordt aangepast

Brussel denkt in het groot met interventie granen

1 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Europese Commissie werkt aan een ingrijpende aanpassing van de graan interventieregeling. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat Brussel groter denken. Doel van het aanscherpen van de regels is om bij een crisis in een korte periode grote artijen graan uit de markt te kunnen nemen, om zo de prijsdaling te stoppen. Aan de andere kant leveren grote partijen graan aanzienlijk meer op bij verkoop uit interventie, wat uiteraard weer gunstig is voor het Europese budget.

13,5

procent

mag vochtgehalte invertentiegraan maximaal zijn

De EU wil daarom de regels wijzigen voor onder meer de minimale aanleverhoeveelheid en minimale capaciteit van de opslaglocatie. Ook het vochtgehalte wordt aangepast. De aanleverhoeveelheid van partijen tarwe, gerst en maïs wordt verhoogd naar minimaal 160 ton. De erkende opslaglocatie moet minimaal 20.000 ton graan kunnen bergen. Het vochtgehalte wordt aangepast naar een maximum van 13,5 procent.

RVO verwacht niet dat de interventieregeling van grote invloed is op de Nederlandse graanafnemers, aangezien Nederland een dichtbevolkt gebied is en relatief goede en snelle logistieke lijn door het hele land heeft. Hier spelen haven Rotterdam, de goede verbinding met Duitsland en de korte afstanden binnen Nederland een grote rol. Wel kunnen de aanpassingen in de interventieregeling in de toekomst van invloed kunnen zijn op de prijzen in Europese Unie.

Brussel heeft be graanoogstprognose voor het seizoen 2015/16 naar beneden bijgesteld tot 308,8 miljoen ton. Dit is 3 miljoen ton minder dan de raming van maart 2015. De graanbalans die opgesteld is stevent af op een afname van de theoretische graanvoorraad van 49,4 miljoen ton naar 46,9 miljoen ton. Dit is berekend met de cijfers die bekend zijn over de graanvoorraad, de totale EU graanuitvoer en de consumptie.

Voor aankomend jaar wordt extra exportconcurrentie verwacht van het Zwarte Zeegebied, Egypte, Algarije en Marokko. De eerste hiervan profiteert van gunstige wisselkoersen, de drie andere landen hebben uitgebreid in graanareaal en hebben de weersomstandigheden mee zitten waardoor minder hoeft te worden geïmporteerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Amerikaanse boer ziet minder in tarwe en maïs

Analyse Granen & Grondstof

Brussel is eruit met regels voor graan uit Oekraïne

Analyse Granen & Grondstof

Nat weer komt Europese tarwe niet ten goede

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blijft verrassen op de tarwemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden